2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2019. január 25., péntek

NAPLÓ – 82.

2019. január - fotóm

Varázsütésre teremt új alakokat a régiek sziluettjére a lehullott hó. Nagyobb becsben van a külvilág. Fehér paplan alá szorítkozik a fagyszítta föld szürkesége. Az erőltetetett szögletes dolgok puhává simulnak, és suttogóra fogják mondandójukat a kinti formák. Semmi unalom nincs ebben, csak szépség. Tisztaság. Az ablakon kitekintve bámulom a havat. Odakint és idebent is mozdulatlanság. Tegnapelőtt még volt társam. 
Egy molylipével osztoztam a merengésen. Az íróasztali lámpám fényében ámulatomat gerjesztve röpdösött, emberül, vitézen, túlélve a januári telet. A molylipe dacolt az idővel. Feszült érdeklődéssel, meleg rokonszenvvel figyeltem. Nem bántottam. Néha neki-nekiszökkent a falnak, hogy aztán szárnyait összeillesztve megnyugodjék. Nem volt benne semmi különös, hivalkodó. Centiméternyi barna, semmilyen rovar. Se dísz, se színek, de még a szárnyalása sem volt kecsesnek mondható. Szaggatott, kerge tánca a villanykörte körül híján volt minden ésszerűségnek, harmóniának. 
Mégis kedvem tellett benne. Eszembe juttatta a kanizsai bogarakat. A tücskömet, amit dunsztos üvegbe zárva tartottam, hátha muzsikál valamit. Nem muzsikált. Rabságában néma maradt. Talán flegmával fogadta a fátumot, talán nekiszomorodva elment a kedve, vagy tán dacból, csak azért se nyikkantotta a vonóját? Sosem fogom megtudni, mi járhatott a gombostűnyi agyában. Mindenesetre elengedtem. Milyen zenész az, aki némaságra van kárhoztatva? A tücsök elpattant az üvegbörtöne mellől, és aznap éjjel a gang melletti virágos bokron zsizsegő szerenádot adott a kútmély sötét éjszakában fürdő holdnak. Egyik társa – vagy meglehet, ugyanaz a zenész? – késő ősszel beköltözött a konyhába. Jobbára éjféltájékon ébredt, de akkor olyan nekibátorodva hegedült, hogy napokig karikás szemmel, káromkodva üldöztem, míg végül – nagy nehezen – a kályha alatt rátaláltam. Kitettem az alsókonyhába. Ott aztán kedvére produkálhatta magát. Legföljebb a pókokat zavarta. 
Pókok. A mostani éjszakáim farkasszagú homályában ők is hiányoznak. A nesz nélkül szorgoskodó takácsok… Kísértetléptekkel rakják egymás mellé mind a nyolc lábukat, soha össze nem keverve, nem összeakadva, valami fölsőbb rend által szakszerűen irányítva, hogy minket, két lábbal is elbukókat emlékeztessenek a tökéletlenségünkre. A csütörtököt a péntektől elválasztó éjszakákon tökélyre vitt pókhálók készültek a sarkokban, meg az olyan zugokban, amit porolórongy nem ért, tollseprő még nem látott: ahol „a papok táncolnak” – tartja a népi mondás.  Azt is a derék pókoknak köszönhetjük, hogy gyerekkorunk összes vágott sebe, karcolása begyógyult: pókhálót raktunk rá, és folytattuk a játékot. Úgy tudni, a módszer hatékonyságát orvosilag is igazolták. A pókfonál jótékonyan elállítja a vérzést és megakadályozza a seb elgennyesedését. Ennek a rikítóan sok fölöslegességet gennyező, megbillent világnak aligha lenne elegendő az összes pókháló, amit valaha megfontak. A nagy potrohú keresztes vitézek nem is akarják megváltani a világot. Magányba, elvonultságban szorgoskodnak. Kötelességtudatuk lehengerlő. Korunk szerény, körösztös, csuhátlan szerzetesei. Beérik a falnak állított nyúlketrecek mögötti hűvös csücskökkel, ahol vámot szednek a szúnyogokból és eleszik az ördög elől annak eledelét, a legyeket. Kocsiszínben is láttam pókhálót: akkora volt, mint egy jókora ebédlőasztalra kiterített abrosz. Mértanilag tökéletes műremekként feszült a kocsi lőcs meg a szelemenfa közé, és amikor reggelente a rajta hintázó harmatcsöppökön átütött a kelő nap sugara, az maga volt a hitté izmosodott költészet. 
Mára molylipém sincs. Úgy nézem, most, hogy nincs, még az óra is lassabban halad. Mintha a világító tizenkettes szám óvakodna tovább menni éjféltől, ami az imént kondult a templomtoronyban.  


Pk    

Nincsenek megjegyzések: