2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2020. június 15., hétfő

Magyarkanizsai jövőnk kufárjai


Mondja a Biblia: Krisztus Urunk egyszer valóban kijött a sodrából. Korbáccsal verte ki a kufárokat a templomból. Manapság szelídebb eszközökkel kell szétcsapnunk a közösségünk rombolóit.

Hieronymous Bosch: Tundal látomása

Szerbiában hamarosan választásokat tartanak. Érdeklődéssel figyelem az eseményeket. Ahogy eddig, most is ikszelni fogok, mert a választásokon való részvétel a képviseleti demokrácia alapja. Aki bojkottál, az utána ne pofázzon a közéletben a következő megmérettetésig.
Van egy privát életem. Meg van egy közösségi. Igyekszem a kettőt szétválasztani. 
Egy csomó ember, a normális többség hozzám hasonlóan gondolkodik. Ám a napnál is világosabb, hogy akadnak jó páran, akiknek az ilyesmi nem megy: nem tudják kordában tartani a személyiségüket, akkor és ott is rögeszmésen erőltetik az akaratukat, ahol egyébként arra semmi szükség. Istenem, olykor azt gondolom, Zuckerberg pont a hasonszőrű önjelölt prófétáknak találta ki a facebookot. Még nagyon régen volt, amikor néha érdekeltek. Jókat röhögtem rajtuk. Nincs attól viccesebb látvány, mikor egy idealista vagy egy karrierista pártról pártra szédelegve világot szeretne váltani. Amíg jól-rosszul írva posztolgatnak, csak szórakoztatóak.
Velük a bajom ott kezdődik, amikor tudatosan kártékonnyá válnak. Amikor az önzőség, a komplexusok és a mérhetetlen szereplési vágy, a föltűnési viszketegség átcsap náluk indokolatlan hatalomvágyba.
Pontosan megmondani nem tudom, de – így életem delén – ha visszagondolok, legalább kéttucatnyi voksoláson vettem már részt. Mindenfélén. Tarkák az emlékeim, de annyi megragadt bennem, hogy minden alkalommal, igen, még a legkétségbeejtőbb helyzetben is volt valós alternatívám. Mindig választhattam a helyes és a helytelen között.
Ugyanakkor a jelenlegi Ukrok vagy mi a bánat, karöltve a Vajdasági Frontnak nevezett csodacsapattal azzal kel és fekszik, hogy a helyes és a helytelen lehetőségét tudatosan félremagyarázva szimplán jóra és rosszra redukálja a kínálatot. Annyi eszük van, hogy önmagukat állítják be jónak, naná.
Köztudott, hogy a világmindenség legerősebben ható kölcsönhatása nem a gravitáció, hanem az emberi irigység. Az tényleg összerántja a különféle elemeket. Íme: itt a példa. Akinek nem világos miről beszélek, nézze végig a kompánia vezérarcait. Egy-két vitathatatlanul jó szándékú jelölt mellett olyan arcok szerepelnek, akikre egy bögre aludttejet sem mernék rábízni. Csak a gőg, a szereplési vágy, a mérhetetlen arrogancia, a „mi majd jobban tudjuk” ködszurkáló ígérete. A cselekvésük nulla, az eddigi eredmény mögöttük semmi, zéró a jövőképük.
Csak az irigység tartja össze őket. Ami oromhegyesi bálamadzaggal, árja magyar matyóhímzéses pántlikával, pornófilmtekerccsel van körbebogozva és az egész kontár módon összecinezve. Az illúziót adják: a kicsinyes ember önzőségből az építő embert mindig a saját szintjére szeretné visszahúzni. Kisebbíti annak érdemeit, ócsárolja, gúnnyal emlegeti, folyton kritizálja, merthogy másra nem képes: a cselekvő, teremtő erőtől megijed, mert alapvetően lusta és mindemellett pedig mérhetetlenül tehetségtelen. Ezt csak úgy palástolhatja, ha illúziókat fest. Így a kapzsiság bizonyos fokú politikai frusztrációval ötvöződik – erre jó a facebook kommandójuk, ahol hülyítik a jónépet. A napi szinten gerjesztett álhíreket ugyanis képtelenség folyamatosan cáfolni. Büntetőjogi következménye – ha lenne – jócskán késne. Ezt tudják, éppen emiatt csak az internetes felületen bátrak.
Az előbb azt írtam, hogy életem minden voksolásán megadatott a helyes utat járók támogatása és a helytelen utat járók elutasítása. A mára egyetlen magyar opcióként maradt VMSZ-t mocskoló törpe hozományvadászok nyilvánvalóan arra játszanak, amiben profik: politikai pornót kínálnak. Fűvel-fával összeállnak, csak a szomszéd (magyar) tehene is dögöljön meg végre. 
Mert itt már csak egyre megy a játék: minél több szavazatot leválasztani az egységes magyar identitású tömbről és – a magyar érdekeket képviselő VMSZ-től elvett szavazatokkal kvázi "a polgárok érdekeit képviselni". Szép, üres frázis. A lényeget eltakarja, hogy az általuk megosztott magyarság szavazataival akarva-akaratlan a haladók pártjának malmára hajták a vizet. Értik ugye: pont azoknak, a belgrádi központú pártnak jön jól minden szétforgácsolt magyar szavazat, akik ellen az említett siserehad olyan hangosan szokott óbégatni. És ilyenkor nem pirul el a Szent Korona tetoválás, meg Tito mellszobra sem.
Ahogy a legelején kezdtem: van egy privát életem. Abban építkezek. Kishomokon egy tanyám lesz. Most épp a fürdőszobánál tartok. Úgy gondolom, építkezni, mindenkoron a cselekvésre, a munkára összpontosítva hasznosnak lenni: ez a helyes út.
Van egy közösségi életem is. A szülőföldemen a sorsom, a szeretteim, az ismerőseim, a földijeim sorsáról dönthetek. Kétség sem fér hozzá, hogy az eredményeket felmutató, a jövőt építő magyar erőnek szavazok bizalmat.  A többi meg? Nos, a magyar egységet bomlasztó, a VMSZ bokáját harapdáló kompániának pedig azt kívánom, eztán legyen bennük is annyi irigység, amennyi bennem van. Annyival szépen ellennének. Számukra egy új kezdetnek lehetne a nyitánya.
De hogy építkezni, megteremteni valamit képtelenek, az is biztos. 
Vagyis nem egészen. 
Egy lebuktatott internetes kuplerájt azért már kitaláltak. 
Nem kéne hagyni, hogy ezt a nagyszerű projektjüket, a kiárusított politikai pornográfiát most Magyarkanizsa közéletében is megvalósítsák.

                                                            Pk





Nincsenek megjegyzések: