2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2019. október 16., szerda

OKTÓBERI TÖRTÉNET



Eddig az volt hihető, hogy már majdhogynem mindent tudni róla. Csak az utóbbi időben bizonyos, hogy éppenséggel majdnem semmi sem tudható felőle.
A sápadt, erősen meghajlott derekú öreget nem sokan ismerik. Nem ismerhetik, mikor ott és úgy él, ahogy. Másoknak idegenül.
Sosem beszél. Nem barátkozik. Estefelé sétára indul ugyan, de napközben alig látni. Lélekszakasztó módon egymagában lakik. Hajléka fölött őszi ködmadarak szállnak, mintha az álom szuszogása lenne a szárnyuk, és a lapos tenyérként leboruló est homálya betakarja kicsiny lakhelye ablakának sarkait. Amint a homály eléri a bőr vánkos innenső oldalát, bemászik a szürkület jószága a szekrényke mögé, köpenyt terít az órára meg a kávéfőzőre, visszanyer az idő önmagából valamit. Félfüllel merül vízbe az érkező est. Ilyenkor elszánt, lassú mozdulatokkal túr bele üstökébe.
Aztán szedelőzködik. Megszagolja cókmókját. Ingét simítja, zoknit vesz, cipőt fűz.
Görbe alakja a tölcséresedő utca végén szokott fölbukkanni. Bot nélkül jár, lassan. Lépteit nem lehet hallani, a szálas fák koronáján átszüremlő fényfoltok között elnyeli a zajt az a sok árnyék, ami a kövezeten gyász fekete csipkeként terül szét, és az éjszaka múlásával mindig olyan irányba nyúlnak a sötét foltok, amilyen ellenkező irányún a hold lúdbőrző képe megvilágítja az ágakat. A rajtuk maradt levelek forgácsa rajzolja ki a mintákat. Egy-egy fekete sablon. Nem lép rájuk. Kikerüli mindet.
Az öreg nem szégyeníti magát a mesterségével. Ha keze melege elégséges meleget gerjeszt, meg szokta simítani homlokát. Ahogy a repedezett kúria falát befutja a rozsdaette vadszőlő, úgy fonja ujjait a feje köré, szétterpeszkedő szederinda gyanánt abroncsként fogja át homlokát.  Letámasztja könyökét. Hol valami pad karfájára, hol a lábára, amin kitérdepelt kordbársony nadrágja feszül. Aztán ül, félszegen és csöndöt parancsolt lelkében a régi meséket költi újra. Varázsütésre emlékeket elevenít. Megfesti azokat. Nem fölöslegesen, harsányan, rikítóan, hanem csak pasztell színekkel: sáfrányszínnel, okkerral, tűnődő zölddel.
Olykor észrevehetően fölrezzen. Feje billen. Papírvékony tekintete méri végig a szegénységét: unottan, bogarászó módon. Hideg érdeklődést is alig mutató arccal néz körül. Bár ezernyi részre szakította széjjel az örökségét, mégis valahogy úgy tűnik, mindenki megkapta abból az egészet. A szíve, az ugyan mindig ott van vele, de a jussa már nem egy kimeríthetetlen kincstár.  
Füst és pára ül rá az estékre, és néhol az ereszeten föntről letaszított esőcsöppek koppannak, amik nehezen szívódnak föl, csorognak tovább a sárga vakolaton, létükbe kapaszkodón, mint akiknek időt köll nyerniük az éjfél utáni kakasszóig.
Kint, az utcán elszánt, lassú hangon kondul egy harang.  
Az idő simára esztergályozza a gondolatokat.
Az alant lófráló nedves szélnél, a lámpák sápadt fényénél, a fáknál és a mező virágainál csak az embereket ismeri jobban.
Kaparászó körmök a betonon. Néz rá a kutya. Nézik egymást. Egyik szempár sem koldul kegyelmet.
Nyitott szájjal nézi az ismerős kutyát. Úgy áll a szája, félig sem összezárva, mintha megint imádkozna.

Nincsenek megjegyzések: