2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2016. augusztus 12., péntek

OLIMPIA, FERIK NÉLKÜL

 
2014, 2015
A sas egy madár. A veréb is az. Madár-madár – tolla van oszt’ repül, mondaná a megdicsőült Tarhonya Pista, szegény. Aligha férhet kétség az igazához. De lehet-e, kell-e, szabad-e a sas röptét a verébével egybe vetni? Érdemes-e mindent csakis a versenyszellem jegyében vizsgálni?
Két rangos sportesemény zajlik a héten. Nagyvilági szinten pár napja megkezdődött a XXXI. nyári olimpia, hazai berkekben pedig szombaton 35. alkalommal rendezi meg Kanizsa a nemzetközi úszó- és futó maratont. Míg a brazíliai versenyeket a televízió előtt ülve – vagyis állandóan föl-föl ugrálva - szurkolom végig, folyton kísért a gondolat: mi lesz velünk, ha egyszer a hagyományos utcai futásunk, úszásunk a Tiszában sem lesz immáron az, ami – klasszikus tömegmegmozdulás. Mi lesz, ha a mozgás szabadságának élvezete sokad rangúvá züllik, és a testnek kijáró alkalmankénti jótékony erőfeszítés eszméje helyett hozzánk is be fog gyűrűzni a teljesítmény kényszere, a rangsorolás miatti kórság, az elsőségért folytatott küzdelmek kíméletlen parancsa? Merthogy nagyon úgy fest - a világ ez irányba szuszakolja a sportot. 
A pénzcentrikus szemlélet kilúgozza a testkultúrának az egyszerűségben rejlő szépségét. Ahogy a profizmus ádázul utat vág a lelkes műkedvelők sorában, úgy a mai gyerekeknek nehéz, majdnem lehetetlen megmagyarázni, mit jelentett valamikor önkéntes munkaakciókon részt venni, akár heti rendszerességgel ingyenesen tenni valamit a közösségért. Söpörni a cserkészek vízitelepét, szemetet összegyűjteni az erdőben, egy hónapig kézzel ásva gürizni, mélyíteni a kanális árkokat a dél-bánáti homokpuszták mellett, csapatba verődve gereblyézni a köztereken, parkokban, vagy paprikát szedni hogy az általános iskolát fölújíthassák. Megdolgozni valamiért önös érdek nélkül. Ugyanilyen érthetetlenek számukra a három-négy-öt évtizeddel ezelőtti, ma már inkább sporttörténeti igazságok. A hőskorszak. Amikor a kanizsai klubok sportolói jobbára fűtetlen termekben edzettek, a saját dresszüket, ruhájukat nyüstölték, a maguk vásárolta eszközöket használták, folyvást toldozva-foltozva a már meglévőt, és ha a szerencsésebbjének netán volt öltözője, abban sem akadt sok köszönet: málló vakolatú, fölvizesedett falak közt vetkőztek. Akkoriban majdhogynem ismeretlen fogalom volt a sportolói prémium. Ma meg? Ösztöndíj nélkül már a legfiatalabbnak sincs ínyére az edző keze alatt dolgozni. 
Régtől figyelemmel kísérve a kanizsai maratont nekem mindig fontosabb volt, hány hatvanon túli idős ember kocogta végig a távot, miként teljesítettek az utca végéből ismert gyerekek, bírta-e végig szusszal a kolléganő, a rokon lány, vagy mellúszásban pihentek kicsit, mintsem az - kié az első hely dicsősége? Magasról teszek rá, ha egy hivatásos futó-úszó fél óra alatt lefutja-leússza, amire nekem kétszer annyi idő szükséges. Nem érdekel emiatt milyen vastag boríték kerül a zsebébe. Ha rajtam múlna, érmen, oklevélen kívül egyebet tőlem bizony ő sem kapna. Mélyen hiszem ugyanis, hogy bármilyen bajnoki titulus helyett sokkal inkább számít a saját magunk által megszabott célok elérésének öröme. A megmérettetés önmagunkkal. A székesfővárosból vagy külföldről Kanizsára ideruccanó profi atléta amint fölnyalta a díjat, már robog haza. Behúzta a strigulát: ez is megvolt. Holnapután már másik borítékért fog rajthoz állni, hogy a maga dicséretes tempójában hozza a századmásodperces sikereket. Kanizsa viszont itt marad, mert az előző 34. maraton összes izgalma, tapasztalása, kalandja is itt maradt helyben, azoknak az emlékezetében, akik évről-évre a Slajcnál beleóvatoskodtak a vízbe, és a nyári aszfalt platniján izzadva végigloholták a rajt-cél távot. Amennyire elvehetetlen tőlük a megélt alkalmak varázsa, pont annyira megfizethetetlen a múltjuk emléke. 
35 esztendő nem kis idő. Jóformán egy emberi élet fele. Ez idő alatt mennyien futottak, úsztak velünk, mellettünk, akik már nincsenek! Városunk egyetlen olimpikonja sincs már közöttünk. Csaba Feri valahol az ég angyalaival birkózik. Hogy magyarázhatnánk meg a most fölnövő nemzedéknek, hogy mit is jelentett 1980-ban kanizsaiként, sportolóként az akkori Jugoszláviát, az egész világ előtt Moszkvában képviselni? Pláne tudván azt, hogy az akkori elvtársak, a helyi vezetés „jóvoltából” a Csabának semmi különleges bánásmód, semmiféle kivételezés nem járt. Így esett meg, hogy a mi – eleddigi egyetlen olimpiai résztvevőnk – délelőtt még az AMD garázsának aknájában nyakig olajban szerelte a gépkocsikat, majd délután vitte a repülő Moszkvába, ahol szédületes bravúrokat végrehajtva már érem közelbe ért, amikor csúnyán lesérült. Még így sem adta fel. Egylábon sántikálva állt ki a szőnyegre, és végül hatalmas küzdelme az ötödik helyet eredményezte. Nem tudom, hányan köszönték meg neki. Ahogy azt sem tudhatom, mikor és hogyan vitte el az ördög azzal a szomorú korral együtt az összes hájfejű, nagyokos elvtársat, akik arra sem méltatták a kétkezi melósból olimpikonná emelkedő Csaba Ferencet, hogy normális feltételeket biztosítsanak számára a nagy megmérettetés előtt. Mindez ma már: sporttörténelem.
Valahol mégis jól láttatja: a poros Bácskából mindig lehetett világhódító akaratot szítani. Ahogy hajdan Moszkvában, a sasok között, úgy a Slajc kanyarjában meg a kanizsai úton szaporázva, szürke, közülünk való, egyszerű emberek hatalmas szíve által.

Pósa Károly
2012, 2013


Nincsenek megjegyzések: