2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2017. december 27., szerda

NAPLÓ - 75.


„A Sarlós Boldogasszony Plébániatemplom nagykapujának jobbik szárnya most is ki van tárva. Tavaszias az idő, 15 fokot mutatott a sápatag város utcai lázmérője, amin a percek is kopognak, akár egy jogerős ítélet szavai.
Derengő sejtelmem sincs arról, hogyan kerültem át a túloldalra. Eredetileg a téglamúzeumot akartam megnézni. A kirakatból látni: telis-tele van jegyes, égetett, különféle nagyságú és korú téglákkal. „Aki építkezik, feltétlen nézzen be hozzánk” – ez van kiírva a cégér mellé, s mivel én éppen építkezek, föltétlenül be is akarok menni. Vagyis csak: be szerettem volna nézni. Immáron másod- vagy harmadjára vagyok itt, de a bejárati üvegajtót megint zárva leltem. Pedig nagyon szeretném már megtekinteni a kínálatot. Azt a sok címeres, monogramos, érdekesebbnél érdekesebb jegyekkel égetett tégla-gyűjteményt. Hisz építkezek, éppen magamat eszkábálom. Vakolok, húzom fel a belső tereimet és körülöttem a falakat, falcolok, grundolok, tákolok és alapozok egyszerre: nehéz dolog a romokon újra emelni azt, ami sóval behintetett, s olyan mint egy szétdúlt ravatal.
Hiába, hogy a téglamúzeumba ismételten nem jutottam be. 
Majd megint megpróbálom. És addig is, akkor is, izgulni fogok, vajon a kínálat meg fog-e felelni az elvárásaimnak? Lesz-e bent olyan vörös tégla, mint azok a međugorjei kövek? Vagy ahhoz hasonló nyomott mintás, amire a komáromi sáncárokban hajdan rábukkantam? Találok-e szívest, mármint szív alakúra sütött monogramosat? Kettős körösztöset? Esetleg csak egyeset? Nekem az is megteszi. Magyar címerest vagy monarchiásat, római és arab számúval ellátott téglát, ismeretlen mester meleg keze nyomát viselőt, régi, mára beomlott kemencék termékét, olyat, amilyet a mi téglagyárunk is produkált, míg a sütős földű kanizsai Rét fűje be nem nőtte a szakadt tetejű ósdi firma ledőlt kéményét. Ezt: nem tudhatom. De remélni szabad. Aki építkezik, az folyton remél. Azt nem a jövője igazítja, hozza lázba, hanem a múltja. Annak minden lélegzetvétele egy újabb adomány. Fél fánglinyi habarcs. Annak belsejében ott tenyészik a felismerés: ahol jártál egyszer, ott az életed darabkáit mindig meg fogod találni. Csak akkor jut majd eszünkbe, akkor döbbenünk rá, ha újból visszataláltunk oda. Lehet, sosem lesz ebben a kegyelemben részünk. Meglehet, valami tőlünk független akarat majd azt parancsolja, hogy soha többé ne találkozzunk azzal a hellyel, amihez titkon mégis ezer szállal kötődünk. Bizony, előfordulhat. Nem baj. Az idő nem számít. A halál sem. Az, csak összekanalazza a formát a tartalomhoz. Arcot ad annak, amit életnek nevezünk. Igen sokszor álarcot, persze. De amerre megfordultunk, ahol éltünk, ott örökké ott marad egy részlet belőlünk, és ez a tudat még a legnyomorultabb helyzetben is vigasz lehet bárki számára. Nem is kell folyton új kavicsot dobni abba a bizonyos tóba.
Hogyha szigorú mértékkel kéne igazat tenni, mondom, meg nem vallhatnám, miként kerültem át a szemközti utcafrontot uraló templom elé. Jobbra, belül a bejárat. Rácson innen vagyok. Egyedül. Most ez mind az enyém. Is. Meg persze: az Övé, hisz neki épült. A levegőben erős tömjén illat, lebeg, megtelepszik rajta az áhítat. Lassabb a légzés. A simaizmainknak mi nem tudunk parancsolni, testünk nagyobbik fertályát még akaratlagosan sem bírjuk befolyásolni. A szentély 1705-ben már állt. A múlt pántjai már akkor összefogták, versbe szedetten kínálták, amikor még Bácskában, Kanizsa környékén csak nádbugákat fújt a szél és a végeláthatatlan szikes mocsarakon a bíbic rikoltozásán kívül nagy néha, ha a széljárás kedvező volt, talán elhallatszott a szegedi palánkvár templomának szava. Az is halk volt, mint az akkori idők imája. És mégis kicsírázott belőle az élet. Amiből sok vérrel átitatva lett aratóének, aztán csöndbe pólyált altatódal, kanásznóta és a legvégén, a törvény rendje szerint sirató. Mert ez a rend. Ágálni nem érdemes ellene. Ez a regula. Ma is.
A szentek szobrai odabent mindezt a tömjénfüsttel festett levegőben tudják. Megannyi zománcozott, késő barokk bibliai alak, leplesen, tógásan, jól-rosszul megfaragottan, de mintha az ütőereik kopogását is hallani lehetne… Tőlük csak kérni lehet. Parancsot nem teljesítenek.
Hát: kérünk. S noha nekik egyetlen emberi gondolatuk sincs, lévén szentek immáron, csak szentekként gondolkodnak. Ezért nem tudjuk, mi lappanghat a homlokuk mögött. Ám a táguló pupillájuk sejteti velünk: értik a sekélyes produkciónk lényegét.
Az est kezd ráhasalni a városra. A múlhatatlan sötét dekoratőr… Kigyúltak a fények, rákönyökölnek az emeletes házak ablakdeszkáira. Már korán alkonyodik. December van. Még négy nap, és elpakol 2017.”   

Nincsenek megjegyzések: