2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2014. július 5., szombat

Ha a konyhatündér szőrös...



…és gatyát visel, netán sörhasa van, vagy kopaszodik, és mégis a lábasok, tálak, vagy a tűzhely körül tüsténkedik, akkor nem a ház asszonyát kell megszólni. Pusztán annyi történt, hogy a férfiemberre időnként rájön a szakácskodhatnék.

Ilyenkor beteges izgalom és bizonyítási vágy száll belénk, aminek tünetei napokkal korábban jelentkeznek: állandó éhségérzet, fölfokozott kedély, amolyan „úgy ennék már valamit, de mit?” típusú tanácstalanság vesz erőt rajtunk. 
Nem is férfi az, aki egy kerti rostélyozást, borjú- vagy birkapaprikást, halászlé elkészítését átengedi a szoknyás népeknek.

Amikor a teremtés koronája fakanalat vesz a kezébe, ott nem hétköznapi ebédek, rutinból, netán unalomból letudott receptúra szerinti egytálételek, a megszokott ízek várhatóak, hanem olyankor az alkotás megszállott vágya a férfiembert arra sarkallja, hogy versenyre keljen a legnagyobb művészekkel, kihozza önmagából rejtettebb erényeit, és az égiekkel komázva megkísérelje létrehozni a tökéletességet.

Az igazi harapnivaló elkészítése egyébként mindig hosszas előkészületeket föltételez. Ha sütünk, a húst napokkal korábban illik bepácolni. Aztán pontos időközönként ki kell járni, megöntözni, átmosogatni a masszát, finom mozdulatokkal, mintegy simogatva. Beteg szerettünket fürdetjük ilyen gyengéden. Mindezt olyan aggodalmas képpel, ami általában a hivatásuk komolyságával tisztában lévő emberek sajátja.  

Csak a legelvetemültebb kocaszakácsok hagyatkoznak a hentesnél megvehető, előre ízesített húsokra. A magára valamit adó férfi jobbára saját disznaját etette, majd egy szezonon át nevelte, hogy később, a kerti társaság előtt a hazai bélszínnel büszkélkedhessen. A sültek elkészítéséhez nélkülözhetetlen a kapcsolat: ismerni a juhászt, a borjút tartó parasztembert, akinek parolára adott keze ősidők óta többet ér bármilyen szerződéses papirosnál. Az sem árt, ha a piaci kofák közül egyiknek-másiknak nagyon régen udvaroltunk, dicsértük szép szemüket, mert így tudunk első osztályú alapanyagot válogatni. Kosarunkba kerül a legpirosabb hagyma, meg a frissen leszedett paprika legzamatosabbja. A fűszeres néni ugyan régóta nem vágyik az incselkedésünkre - látott már karón baglyot, és hozzánk hasonló csibészek is szomorították hosszú élete során -, de ha megneszeli bennünk a komoly konyhai szakértőt és a megnemesült szándékot: menten vásárolhatunk tőle a füvek, ételízesítők javából. Persze, sóskát is ad hozzá, fogadjuk el tőle.

Ha ezen írás első felét inkább a sütésnek szántam, akkor az alant következő részt a főzésnek muszáj. Sajnos a teljesség leghalványabb reménye nélkül leszek kénytelen értekezni, mert a bográcsban főtt ételeink nemhogy egy vezércikknyi, hanem könyvtárakra rúgó méltatást is megérdemelnének. Elvégre a magyar hagyomány erre kötelez bennünket. Csöppet sem lehet véletlen, hogy a főzés emelkedett tudományát, a nyugatit a keleti konyha ízvilágának sokszínűségével kiegészítő ételkészítés tapasztalatát pont nekünk köszönheti az ókontinens. 
Aki úgy gondolja, hogy elvan a nagyállattartó, nomád kultúránk gasztronómiai csodái nélkül, az egyen sanyarú élete végéig csicsegő, vértől iszamos, alig sózott, félig sem megsütött angol steaket, vagy naponta toljon be a képébe egy fűrészpor-ízű hamburgert. Majd megtudja, mi a különbség a köleskása meg a borjúpörkölt között! A gulyás, a leveseink, vagy a már említett pörkölt ételeink tucatnyi alapfűszerből álló és mégis harmonikus ízvilága több ezer esztendő alatt alakult ilyenné: máig elkészíthető, laktató, variálható étellé, amiben a főzési technikák mellett sokkal nagyobb szerepet játszik az a fajta életszemlélet, filozófia, amit belsőnkben mindannyian értünk-érzünk, míg másoknak hiába magyarázunk. A tarhonyától kezdve a szárított húsokon keresztül megannyi értéket adtunk a körülöttünk élőknek. Például, míg Nyugat-Európában füstöléssel tartósítottak, addig eleink tárkonnyal, rozmaringgal, gyömbérrel, kakukkfűvel pácoltak. 
Aligha kell bizonygatnom mi a kedvesebb: egy koromtól büdös húscafatot rágni, vagy napon aszalt, fűszeres változatát kóstolni.

A minap valahol olvastam, hogy a ma Magyarországán az évi egy főre jutó birkahús fogyasztása tizenöt dekától kevesebb. Ide jutottunk! 
A XIX. század végén a magyar konyhaművészetet még egy szinten emlegették a kínaival, a thai-jal, a franciával meg néha az olasszal: mára az első tucatnyi helyezett között sem vagyunk. Hiába: már a magyar szalonna is csak bacon. (Az angol elnevezés egyébként a Bakonyban nevelt, makkoltatott disznók kiváló minőségű szalonnáját jelentette…Pont miként a szürke marháink, amiket a Tisza-menti legelőkről évszázadokon keresztül csordaszám hajtottak Bécsbe, meg a németalföldi vásáros városokba. )

A bacon csak egy szomorú tünet. Sajnos így vesszük át a tőlünk idegen szokásokat is, bugyután asszisztálunk saját vesztünkhöz!

Agyon kéne ütni, aki kitalálta a szlogent: „az idegen szép”. A másé ugyanis lehet érdekes, lehet különleges, egzotikus vagy éppen nekünk tetsző is, de szép – a szó klasszikus értékében vagy értelmében – mindig a sajátunk fog lenni.

Ahogy a konyhánk, az életfelfogásunk, a hitünk: az önbecsülésünk sem szabadna, hogy eladó legyen.



Pósa Károly














Nincsenek megjegyzések: