2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2014. szeptember 25., csütörtök

Pósa Károly: SZEPTEMBERI NÉNI



Tésztaszín, nyákos iszap ízű, éppen nem bonyolult, egyszerű, megülepedett őszi reggel.
A fűben harmatcsöppek kalárisa csillan, földre szórt drága tartalom. Pókháló rongyok íve. Komolykodva illan. A szemnek mégis kellem – szemhéjunknak oltalom. A lassú szélben bujkál a jó szó.
Öreg néni ül a kissámlin. Mögötte száraz kapu, rozsdás kilincs. Akácok szúrják az ónos eget, árnyat vetnek a napos oldalon. Ül az öregasszony. Feje körül glória nincs.
Keshedt az alakja, s bár tartása görbe, mégis dicső. A nap be-bearanyozza. Homlokán ráncosan ég a pergamen bőr, mint az óév végén a kalács pírja, a túlhevülő kályhacső. Vállait régi, likas nagykendő borítja. Szemében a Tisza gyűlik; gyerekkacaj; sikongó lányok; zeneszó; az ütőerek tomboló ritmusa. Messzire száll a porondok kavargó homokja. Ami volt – elrebbent. Hátrább lépett a kárpit mögé.  Az élő hallgat, a holtat senki nem zokogja. Ősz fején kendő, előtte rojtos kötény. Bogárnyi kis keze az ölén.
Arcának minden ránca egy-egy heg, a tegnapja ráírta. Jeges árkok, kocsikerék-nyom, szántás, feltört legelő, a járási kisült barázda: aratás utáni kiszáradt – átforrósodott. Megtörik az idő. Tenyerét homlokához emeli a vén nő. Árnyék borul szemgödrére.
A pillanat dermedő, mint a kiterített testnek színe, a szemfödéllel. Olyan bájos, megejtő: nézzék mi lett!
Az akácfái sárgulnak. A néni a kapu előtt, fogja botját, mint bennünket az ősz. Távolba tekint. Érzékileg.
  

2 megjegyzés:

ÉvaZsuzsanna írta...

Székely Jánostól kölcsönözve: "Nekem nagyon hiányoznak majd a föld, a fák, a csillagok, / S hiányzik, hogy én nem hiányzom a világnak, ha meghalok. // Pedig eltűnik belőle a szem (s vele a látomás), / Amely olyannak látta egykor, amilyennek még senki más. // Új látomássá rendeződnek a föld, a fák, a csillagok, / Világ lesz még, de más világ lesz hiánytalan, ha meghalok."

Pósa Károly írta...

Kedves ÉvaZsuzsanna!

Mindig elkápráztat valami nagyszerű szöveggel, újdonsággal.
Köszönöm!
Pk