2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2016. június 6., hétfő

TISZA - JÁRÁS – irodalmi kalandtúra



A Tiszán



Szombaton a Tisza-parti strandon félnapos hajókázással vette kezdetét a Rákóczi Szövetség és a Magyar Kanizsai Műhely közös szervezésében a kétnapos rendezvénysorozat. A jelenlévők – mintegy húsz meghívott vendég – a Tiszavirág bárkán Martonosra indultak. Út közben megtekintették a szigetet, Sarnyai Csaba hajótulajdonos mesélt nekik a folyó ökoszisztémájáról, a kanizsai értékeinkről. A martonosi központba besétálva az újságírók csoportja belépve a helyi emlékházba lerótta kegyeletét az ártatlanul kivégzett áldozatok emléke előtt. A kortörténeti visszatekintés jó alapot nyújtott a jelen és a múlt párhuzamainak fölemlítésére, a rendeződni látszó szerb-magyar kapcsolatok tükrében, ami a kétnapos tanácskozás egyik sarokkérdéseként mindvégig napirenden volt.
Bár a meghívott neves magyarországi, erdélyi, kárpátaljai, horvátországi és hazai publicisták, közírók a vízen járás képességével nem rendelkeztek, ám a közéleti kérdésekben figyelemre méltó tájékozottságról tettek tanulságot. Az eszmecsere a visszaúton is folytatódott, majd délután négy órától közönségtalálkozó következett. A közönség által fölvetett kérdések jobbára a mai politika aktuális kérdései körül forogtak, de szó esett az írott, nyomtatott sajtó helyzetéről a világháló kínálta rendszerek térhódítása után, valamint a választás lehetőségéről, a média szerepéről. Kendőzetlen egyszerű válaszok születtek, gyakran mellbevágó tényekkel igazoltan. 

Talpasok unokái...
Kiderült, hogy a helyzet korántsem olyan faék egyszerű, mint ahogyan azt sokan láttatni szeretnék. Az igazság sokkal összetettebb és rengeteg háttér-információ, elemzés, szakértelem szükséges ahhoz, hogy az újságírók ne az éppen aktuális politikai szélviharok mentén írjanak a vélt vagy igaz valóságról, hanem önálló gondolataik révén tiszta képet közvetítsenek az olvasóközönségnek. 
Négy anyaországi országos napilap szerkesztői és egy országos hetilap főmunkatársa állították egybehangzón, hogy az írott és elektronikus média felértékelődött szerepe ma olyannyira igaz, hogy a politikusok helyett hovatovább már az újságírók feladata vitázni a hatalommal csak úgy, mint az ellenzékkel. Ez a hatalmasra duzzadt feladat természetesen kötelezettségeket ró a mindenkori szerkesztőkre. A felelősség óriási. Hisz az információ-dömpingben kényes határt kell húzni a féligazságok, a hazugságok a csúsztatások miatt. Mindezt úgy művelve, hogy a szakmai igényesség legyen szem előtt tartva. Hogy a tartalom ne sikkadjon el a forma rovására: és fordítva. Nem könnyű a feladat.

Csontos János, György Attila, Andócsi János, Gazda Albert, Bayer Zsolt
 A hallgatóság kérdései mindenesetre bizonyságát adták annak, hogy igény van az újságírói kulisszák mögé való betekintésre. Az embereket érdeklik a híren túli dolgok világa. Az esti órákban a meghívottak beültek a Művészetek Háza táncszínházi előadására, majd az éppen zajló borfesztivál közönsége között elvegyülve, borozgatva zárták a szombati napot.
Vasárnap a társaság kikocsikázott Kispiacra, ahol a soron következő hónapos vásár hamisítatlan bácskai hangulata fogadta őket. Kattogtak a fényképezőgépek, születtek a jobbnál jobb képek. Nemhiába: a messze földön híres kispiaci forgatag, a sok látnivaló, a már feledésbe merült népi- és kézműves árucikkek, a jószágvásári látnivalók egytől-egyig lenyűgözték a zömmel nagyvárosokban élő zsurnalisztákat. Az, hogy mennyire inspiráló lehet a színes kavalkád, mi sem bizonyítja jobban: már ott, fejben megszülettek az első kanizsai, kispiaci ihletettségű esszék, publicisztikák, amik úti élmény szerűen arról fognak szólni, milyen szerethető, szép szeglete is a világnak ez a mi kis bácskai régiónk, mennyire kedvesek, jó vendéglátók az itteni emberek.
 
Délvidék és Székelyföld találkozása (György Attila és én)
Ez utóbbi tételt teljes mértékben igazolta a Tandari-szálláson elköltött búcsúebéd, aminek gazdagsága, íze, az egész miliő feltette a koronát a kétnapos – kalandosnak hirdetett de inkább élménytúrának számító rendezvényre. Ígéret minden vendég részéről: jövőre úgyanilyen létszámban, ugyanitt, ugyanígy. Úgy legyen!
 
 Pk
Új Kanizsai Újság
XXIII. évfolyam (805) 21. szám – Magyarkanizsa, 2016. június 2.
A Pannon TV tudósítását az eseményről ide kattintva megnézheti!

Nincsenek megjegyzések: