2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2023. május 11., csütörtök

FILMES NAPLÓ 1.

Fotóm


A könyv mellett a film, ami kikapcsol. Feltéve, ha rendes az alkotás, ha ínyemre való, ha nem pusztán szórakoztat, hanem nevel, elgondolkodtat, ha többletet ad a mindennapokhoz. Az alábbiakban a közelmúltban nézett filmes élményeimet fűztem össze. Olvasónapló szerűen filmes napló. Jó szívvel, tiszta lelkiismerettel ajánlom mindenkinek.


SISU (2022)

Adott egy vérzivataros 1944-es esztendő, egy fagyott mocsarakban, lápokban gazdag karéliai táj, ahol egy nem túl bőbeszédű inas úriember a földet túrja, aranyrögök reményében. A csávó szikár, mint a babkaró, a tekintetében pedig Dosztojevszkij mélabúja elegyedik Krisztus urunk fájdalmával. A főhős nagyon is érző lelkületét egy mellékszereplőként brillírozó szőrcsimbókos kutya hivatott igazolni. És a kutya után nem is marad semmi érzelgősség. A menekülő németekkel összebalhézik az eb gazdája, és mivel nem jutnak dűlőre az arany sorsát illetően, elkezdődik a harc. Valami kéttucatnyi náci a hajdani finn kommandós ellen. Valaki azt mondta, ez a mozi a John Wick öregebb kiadásban. Igaza van. Amit korábban a Wick féle „alkotáshoz” írtam, az itt is érvényes. Ennek a filmnek az előnye az amerikai unokatestvér verzióval szemben, hogy legalább életszagú: természetes környezetben folyik a vér, nem pediglen blue boxos high-tech panelekben. Szép a táj, esküszöm. Nekem tetszik a lappföldi tundra, nem tehetek róla. A nácik a szokásos "nácikok", a jók meg ma született bárányok, csak hogy nem bégetnek. Az is szerencsés, hogy nem százával hullanak az aranyásó papa áldozatai, hanem mindössze egy szakasznyi menekülő káposztafejűt irt ki. Limitált volt a patakvér, nem sajnáltam. A film akciónak indult, nincs benne csavar, se más – a gyilkolászás "szórakozását" megzavaró – egyéb sallang, például csupa fölösleges értelmes párbeszéd, mélyebb tartalom, ok- és okozati viszony feltárása, ne adj' Isten szerelmi szál... Szóval a rendező gondosan ügyelt arra, hogy egy joystick nélküli, második világháborús videó játék elemeit másfél órába szuszakolja. A feladatát teljesítette, fáradjon a pénztárhoz! Nem is csoda, ha ilyesmit néz a felnövekvő nemzedék, akkor némelyik őrültnek kedve lesz össze-vissza lődözni a neki nem tetszőket. 10/5

SHETLAND (2013)

Eddig négy évadot megélt széria. Az ifjúság körében nem leszek népszerű, ha ide írom, de ötvenen túl én már az efféle sorozatokat szeretem, ahol van dráma, feszültség, akad mondanivaló és egy lassúbb ütemű kibontakozás révén jut el a néző a végpont katarzisáig. A britek, de a skótok is szépen lekoppintották a skandinávok misztikus krimijeit: a Fortitude szerintem veri a zseniális Híd szériát, mindkettőt mindenkinek ajánlom. Ez a Shetland filmsorozat nem annyira rejtélyes, inkább a kis helyen egymás mellett élő emberek titkait tárja fel, a családi szálakat, a be nem vallott bűnöket, a régmúlt elhallgatott szennyese után nyomoz a főszereplő. Mindehhez vad, egzotikus táj, jó operatőri munka, szolid alakítások párosulnak. Aki az akciódús filmeket szereti, annak ez lapos lesz. Nekem tetszik így, nem is kicsit, inkább nagyon, mert az északi szigeten átsüvöltő szél a képernyőn át orromba veri a jeges óceán sós páráját: 10/8.

BŰNTELEN (2022)

Négy részes mini széria. Egy lányt meggyilkolnak, az elkövetőt rács mögé dugják. Az áldozat anyja szenved, válaszokat szeretne, de amint elkezdi felfejteni az ügyet, a remélt válaszok helyett egyre több lesz a kérdés: valóban az igazi tettest ítélték el? Személyesen neki, mint szülő, van-e felelőssége? Ismerte-e egyáltalán a saját lányát? A nő kétségbeesésében egyre sűrűbben látogatja a börtönbe csukott gyilkost. Bűn és bűnhődés. Megrendítő mozi. Nincs benne nagyjelenet, vér sem bugyog sehol, borzongani is inkább csak azon lehet, ahogy a szülői szeretet drámai erejét megelevenítik a színészek, akiknek a játékára panasz nem lehet. Kisvárosban játszódó, kis költségvetésű, szép vonalvezetésű filmes munka, némi gellerrel a végén. Egyszer nézhető kategória. Inkább a gondolatébresztő tanulságok fontosak. Az izgalmak miatt aligha lesznek tövig lerágott körmök, bár bevallom, az utolsó percekig azon izgultam, akkor most bűnös-e a bűnös, vagy ártatlan. 10/7.

Nincsenek megjegyzések: