2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2014. november 23., vasárnap

A személyes Isten keresése



Czakó Gábor könyvbemutatóján jártunk

„Csiga jellem, csiga szőr, kiszolgáltatva a pénz hatalmának.”


A minap, késő délután Czakó Gábor Kossuth-díjas író volt a magyarkanizsai művészkávézó vendége. A jeles közíró, publicista legújabb könyvének bemutatóját a Regionális Kreatív Műhely és a József Attila Könyvtár szervezte. A szép számú érdeklődő előtt az író a legszemélyesebb gondolatait osztotta meg a közönséggel. Beszélgetőpartnere Bicskei Zoltán volt.
Czakó előadásának központjában az evangéliumok, a hit megtartó ereje, a hamvasi filozófia mélységei, majd nemzeti kérdéseink, a család szentsége és az elárvuló világ lehetőségei álltak. Elmondta, hogy Jézus anyanyelvén, arámi nyelven kereste a szavakat, hogy a tanítványaival megértesse magát. A gondolat és a nyelv között viszont mindig fönnáll egy űr. Ebből a szempontból a magyar nyelv rendkívül láttató, gazdag, képi világa szinte egyedülálló a mai beszélt nyelvek között. 
A világba belépő ember a születésekor a legtökéletesebb. Aztán egyfajta ébredés az életünk. Találkozunk különböző élményekkel. Az élmény és az ismeret között nagy különbség van. Igazán az számít, amit megéltünk. A szerző önéletrajzi történetét hozta el Kanizsára, amiben valóságos szereplők vonulnak fel: a velük megesett történéseket tartalmazza. Czakó elmesélte, hogy erős hitét a kételkedésének köszönheti. Annak, hogy az igazságot maradéktalanul sosem tudta meglelni, ezért még most is folyton keresésben van. A meghitt, jó hangulatú estet Bozsóki Gergő virtuóz gitárjátéka színesítette, aki mediterrán-, latin- majd balkáni dallamokkal tette igazán emlékezetessé Czakó Gábor magyarkanizsai könyvbemutatóját.
Én meg, míg ott ültem - megrajzoltam.
Amikor odaadtam, megörült neki.

Pk

Nincsenek megjegyzések: