2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2021. november 9., kedd

NAPLÓ - 145.



Épp kezdtem már örülni a zimankónak. Végre az eső is eleredt. Nagyon kellett a földekre, tapasztaltam, mikor lehajoltam és elmorzsoltam egy szikkadt göröngyöt: repedezett a Rét széle. Akkoriban a levegőben fönt vadlibák húztak. Lejjebb ökörnyál sodródott a száradó tányérricások között. Szomjasnak tűnt a határ.

Noha a városban, az itteniek nem szeretik, én kedvelem az őszi esőt. Van benne valami bohém, duhaj, rakoncátlan és mégis bájosan komoly szándék, ami tétova gondolatokra, elmélyülésre késztet.
Mondom, már titkon mosolyogtam befelé, végre búcsút vesz ez az olcsó kabaréba fúló jó idő, elpakol Afrikába, vagy akárhová, visszafújják a haragos szelek a sivatagok fölé a Pannon porral együtt a szürke homokot, nincs többé tikkasztó ájer, torokszárító délidő, a parvenünek vége, ahogy a kései legyekre való rácsodálkozásnak is, tessék: elhamarkodott volt a lelkesedésem. 
Mindössze kicsit hidegebb szellővé csöndösült a múlt héten már szépen beindulni látszó idő. Gyönge vigaszként a reggelek különös tónusban hidegek maradtak, hogy aztán napközben ismét eluralja a köztereket a szokatlanul meleg novemberünk. Késik, sokat csúszik az igazi ősz. Finoman csúfol bennünket. Nem dermeszt, inkább bágyaszt. Este leszáll ugyan egy kissé didergetőbb pára. Sötétedéskor jólesik a séta. A platánfák alatt arany szívvel dúdolt dalocskával játszanak a régmúlt képek, a színek, az örökségbe kapott éjszakai hangulatok. Olyankor a kolduscondra lélekre is királyi palástot terítenek a sétánysor sárgás fényű kandeláberei.

Nappal meg? Homlokegyenest egy másik évszakba csöppenünk. Márciusi virágok kelyhe nyílt még tegnapelőtt is. Konganak a kövér, szagos levegőben a télhez idomított, ide viszont nem illő karácsonyi gondolatok, egyszóval úgy nevetséges ez az idei zord időjárás, ahogy, hisz egy hete sincs, hogy könnyű kabátkában, nagy lyukakkal megkötött kardigánban jártuk a temetőt Mindenszentek tájékán, a friss virágok bódító szaga a tavaszt idézte, és az alkonyat után világító sok ezernyi gyertya gyermekujjnyi lángocskája mind a tiszta égre mutatott, egyenesen fölfelé, mert az őszi huzat sem tette tiszteletét a sírok között, nem lobogtatta meg a mécseseket, inkább a városon kívül maradt, dohogva, nagykabátja gallérjába húzva kékeres nyakát, és azóta is várja a lapályos, vizenyős ligetek mélyén, hogy eljöjjön végre az ő ideje, mikor fagyos kutyafalkáját végre-valahára rászabadíthatja a vidékre és kemény mínuszokkal megugathatják ezt a túl érzelmesre, túl illatosra és túl tavasziasra sikerült léha novembert. 
A tél hűse vár. Ráér.
Unottan gyújt csibukjára.

Emitt még fecsegő kedv járja. Eleven a világ képe, felcsillan még itt-ott a szüreti jókedv, aztán elhal.
Egy-egy pillanatra megállít bennünket a világjárvány jelensége, hemzsegnek a gyászjelentések a hirdetőtáblákon. Néztem nagyot, a kórházi pék előtti fa törzse ki sem látszott a sok fekete keretes fényképes hirdetéstől, amelyeken szomorú szöveggel búcsúztak az ellépdelő ismerősöktől a hátrahagyottak. Mindenkit meglatol a kór. Senki sem fog kimaradni, hangzik folyton a szakemberek komor jóslata a rádióból.
Hogy a testünket van-e okunk félteni, azt nem tudom. Kinek van, kinek már nincs. Azt hiszem, ez utóbbiak közé sorolok lassan én is. Azt viszont fájlalnám, ha az idegen szellemiség megenné a lelkeket is. Van ez a delejes, semmihez sem fogható érzés, amit a nyelvünk táplál és amiben kiteljesül mindaz, ami a kultúránk, ami magyar.

Mai hír: már a táncházmozgalmat is kikezdték az életidegen erők. Istenem, itt tartunk. Egyszerre lehet támadni mindkét értékrendszert, a nemzetit éppen úgy, ahogy a nemi önazonosságot. Fakóbb, savószínűbb a mai novemberi nap a többitől. Itt már a szavak is csak frázisok. Mert nem szavak kellenek ide, hanem hamarosan, minél előbb tettek. Hogy a vásári komédiás őszi napjainkkal együtt ez a gyilkos, dekadens eszmeiség is örökre eltakarodjék erről a környékről.

Pk






Nincsenek megjegyzések: