2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2024. június 17., hétfő

FENYŐÜNNEP FELÉBRED



A Zuglóból érkező villamos csörömpölése verte fel.
Mostanában ez a pimasz Vitézy a vezetőfülkéből rendre az ő ablaka alatt kezdett csilingelni, mintha csak tudta volna, hogy fél kilenc sincs, hajnalok hajnala van, ilyenkor még Fenyőünnep úr az ágyban szerette kipihenni a nehéz éjszakai alvását.
Legszívesebben egy szívlapáttal verte volna agyon Vitézyt, de eszébe jutott a hálószobaágya mellé rakott zuglói ásó, megkomolyodott menten az ábrázata, és inkább csak magában, szerényen dühöngött.
Ilyen morózusan tápászkodott, feltette szemüvegét, reggelihez készülődött. Mivel a csapból is egy Magyar nevű Péter folyt, kénytelen volt tegnap hazahozott – nem túl tiszta – nyírtassi kútvizet önteni a pohárba, majd ismét faggyút kent a kenyérre: erre fanyalodott, amióta a negyven tanácsadó prémiuma felemésztette a budapesti büdzsét. A faggyút a méhlegelőkre kicsapott féltucatnyi juh szolgáltatta. Niedermüller Péter vigyázta őket, de a leideni egyetemről szóltak, vigyázzanak vele, mert nem egy kiköpött számadó juhász: gyakran lop és mindemellett szemtelen is.
Fenyőünnep úr a frizsidert ki se nyitotta. Régtől tudta, üresen tátong. A spájzba eleve nem nyitott be: minden polcon Gyurcsány emberei voltak, akik lekvárnak képzelték magukat, dunsztjuk se volt róla, hogy egyébként szarok.
Odakint az utcán a szokott hangzavar dúlt: tömegek verekedtek, hogy a Blaha Lujza téri krómozott nyilvános vécében Vadai Ágnes kombinéját megérinthessék. A távolban Manfred Weber etette a Tiszás galambokat, Cseh Katalin pedig dinnyehéjnak képzelvén magát József Attila rakparti szobra előtt úszkált, míg a NAV emberei ki nem halászták, aztán vezetőszáron, négykézlábra ereszkedve elhúzták a Gyorskocsi utca irányába. Megszólalt Fenyőünnep úr kaputelefonja:
– Jó napot! Itt Ali Baba, plusz a 40 szavazó. Jöttünk a honoráriumért.


Nincsenek megjegyzések: