2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2014. június 26., csütörtök

A gonosz focidrukker jegyzete – 2.



Reckl Amál és a bírók

(A kép csupán illusztráció.)
Az olasz válogatott fekete báránya. Föltűnően emberszerű.
Van Moldovának egy rövid szatirikus írása a siket csodacsatárról, aki rendre hozta csapatának a győzelmeket. Aztán egy meccs alkalmával borzalmasan lefejelte a kapufát, elájult. A kórházi ágyon tért magához úgy, hogy a hallása az ütközés után valami megmagyarázhatatlan szervi elváltozás folytán tökéletes lett. Felépülve ismét a kezdő tizenegybe válogatták, de a mérkőzésen rosszul, vagy inkább sehogy se teljesített: az edzője ideje korán kénytelen volt lecserélni.
A csatár többet nem volt hajlandó focizni.
Már hallotta, miket kiabálnak rá a szurkolók.

A történet abszurd. Érdemes mégis elmélázni rajta.
Vajon milyen érzés lehet az, amikor többtízezernyi drukker rázza feléd az öklét, gúnnyal skandálják a neved, vagy teli tüdőből szidják az anyádat? 
Hallottam már olyan szektáról – erre mifelénk is terjed, örömködő pop-zsoltáraikkal -, ahol a rituáléjaikon a gyülekezeti tagok (nem éppen keresztényi hagyományból) imamalmokként közös átkot szórnak a nekik nem tetszők fejére. Hogy ez az égieknek mennyire kedves, azt most inkább ne firtassuk. A lényeg, hogy a szekta habókos hívei vakon hisznek a deklarált rosszakaratuk sikerében. És ha fölidézzük a régi mondást, miszerint a kimondott szónak mindig van foganata – lett légyen szó káromlásról, vagy éppen fohászról -, akkor alighanem szorul némi igazság az egész vircsaft mögé. De míg a szekta tagjai alattomosan átkozódnak, addig a focilelátókon nagyon is nyilvánosan vallja meg ellenszenvét a tömeg.
Ugyan kit lehet legtöbbször, legjóízűbben szidni? Kire lehet törvényszerűen rákenni a vereséget? Ki az, akit mindkét csapat drukkerei előszeretettel kiáltanak bűnbaknak? Kitaláljuk, ugye.
Természetesen - a bíró.
A különc gúnyás sporttárs a pályán. A huszonharmadik játékos. Aki ugyan nagyon ritkán ér a labdához – akkor is jobbára kézzel, ami a pályán belül csak a kapus kiváltsága lenne... -, de a véleménye perdöntő. Ha kissé patetikusan akarunk fogalmazni: élet-halál ura. Nyakában a síp, zsebében kis ceruzacsonk, meg a sárga és piros lapjai. Az új módi szerint már be is van drótozva: gégemikrofon és fülhallgató jár neki. Ez utóbbi azért célszerű, mert hogy nézne ki meccs közben a mobiltelefonjával babrálva, mikor éppen fontos hívása van, emitt meg szabadrúgást ítélne... Ebből is kitetszik, hogy a bíró mennyire lényeges eleme a labdarúgásnak.
Egyik ismerősöm néhány évig a Tisza-menti ligás meccseken dirigált. Papírja volt róla: jegyzett, vizsgázott labdarúgóbíró. Míg mi, közönséges halandó trógerek kótyagosan pihengettük a szombat esték fáradalmait, addig ő vasárnap délelőttökön, a nyomuló bácskai-bánáti falvak összecsapásain fújta a sípot. Másfél napszámnyi honoráriumért. Ismerve a jelzett ligában vetélkedő klubok színvonalát, meg még inkább az őket buzdító nézők, a szurkolótáborok vehemenciáját – hát... nem volt könnyű dolga szegénynek. Maradjunk annyiban, hogy a családjára nézve igen sok újszerű dolgot volt kénytelen hallani úgy magyar, mint szerb nyelven. Néhányszor jóindulatú rendőrök kísérték ki a pályáról, egészen a falu határáig. Máskor biciklipumpával kapott a hátára, és a fején koppanó fémpénzekből egy komolyabb  távolsági hívásra is futotta volna. Az utolsó meccsét sajnos nem tudta lefújni, mert a két tábor - Bivalybasznád és Nyálashüppös drukkerei - a megmérettetést a pályáról a lelátóra helyezték át. A bíró ismerősömet meg szirénázó rendőr-fityó menekítette ki a mérkőzés helyszínéről. Még melegében, a kis aranyos gömböc Zastava 750-es hátsó ülésén kuporogva határozott úgy a sporttárs, hogy végleg befejezi mérkőzésvezetői karrierjét. Egész egyszerűen: alkalmanként két piros ezresért nem volt biznisz magát meglincseltetni.
Elnézve a tegnapi Argentína-Nigéria összecsapást, az jutott eszembe, hogy én sem szívesen lennék a reklamáló afrikaiak gyűrűjében. Látták a közeli képsorokat? Sárgán, dühtől világító tekintetek, kivillanó fogsorok, fölpaprikázott, indulatoktól túlfűtött “játékosok”. Egy szál sípjába öltözve csitította őket a bíró. Irigyeltem a hidegvérét. Ha nekem kéne rendet tennem köztük, lángszóróval kezdeném. Gyanítom, soha nem esett még meg a sporttörténelemben, hogy egy lamentáló, netán fenyegetőzve kifogásoló játékos miatt a mérkőzésvezető visszaszívta volna az ítéletét. 
Akkor meg minek a panasz, a látványos magánszám, a cirkusz? Persze, mit tudhat a labdarúgás múltjáról, valaha volt és mára erősen megfogyni látszó erkölcséről egy olyan focista, aki jó esetben csak a nevét tudja aláírni, egy neki kiutalt csekken? Nincs mit csodálkoznunk. Immáron végérvényesen a futballba is begyűrűzni látszik a szép új világ, az új generációk nihilje. A fiskális szemlélet, amikor pénzért bárki bármire kaphatóvá (eladhatóvá) válik.
Könyvtárakban még olvasni lehet focistákról, akik adtak magukra: például megfésülködve futottak ki a pályára.
Mondaná most valaki: röhej, ez nem fontos!
Dehogynem!
Nézzék meg a mostaniak jó részét! Mintha valami underground punk-banda debütálna. Ha nem lenne rajtuk egyen-címeres mez, az első közeg megbilincselve kísérné be őket az őrsre. És az még hagyján, hogy a külalakjuk emberalatti! Nagyobb baj, hogy az aranylábú csirkéknek a gondolkodásuk sem evilági. 
Zömmel nagy az arcuk, pofáznak, kényeskednek – már nem sportolóként, hanem dédelgetett sztárként viselkednek - mint akiknek mindent szabad. Olykor harapni, olykor visszaszólni, olykor mell-döngetve az igazat bizonygatni, miközben mindenki tudja, hogy hazudik. Elhiszem, hogy a bíró nem tévedhetetlen. Sőt. Mégis: nem lehetne visszacsinálni a sport kőbe vésett eszméit, míg valóban nem lesz késő? (Vagy ez már meghaladott, halott dolog, költői a kérdés?)
A minap birkózó-meccsen voltam a kanizsai gyógyfürdő sportcsarnokában. Régi vágású, hajdan volt birkózók gyűrűjében szurkoltunk a mieinknek. Az egyik összecsapás végén egy sötét képű algériai – miután alulmaradt – nem volt hajlandó lekezelni sem a bíróval, sem az ellenfelével, durcásan indult lefelé a szőnyegről. Nem értek arabul, de egy emberként üvöltött neki a csapata, miközben az edzője nemes egyszerűséggel egy tasli kíséretében visszalódította a kezdőkörbe.
Sokat megélt öreg birkózó barátom erre csak annyit jegyzett meg:
- Na, ezt sem fogják egy darabig a válogatott színeiben külföldre vinni.
Hát, ha szégyent hoznak ránk, így kéne dajkálni a nemzeti tizenegyekben arcoskodókat is.

Pósa Károly

Nincsenek megjegyzések: