2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2019. január 26., szombat

NÁCIKOK, NÁRCISZOK

Sztahanov - sörcimkém

KKK
Németországban Ku-Klux-Klán csoportot számolt fel a rendőrség. Megnyugtató, jó érzés. Miss Daisy sofőrje biztonságban alhatik. Megint bebizonyosodott: Németországban egyensúly van, hisz mikor a Hamburgban őrjöngő szélsőbalos, Vörös Brigádos, maoista jófejek tüntetnek, szétverve a belvárost, rögtön utána a hatóságok föl tudnak mutatni néhány operett nácit, akik csuklyás-kámzsásan, jó nagy égő körösztök világánál Kunte-Kinte polgárjogait kérdőjelezik meg. Ők a gazemberek, mert gyűjtenek pénzt, de azt nem Isaurának a szemtengelyferdülésére szánják, ó, irgalom anyja ne hagyj el… 
Szóval a németeknél rend van, látszik, egyenlőség és igazságosság honol. Pórázon vannak a nácikok. Mindez nagyon megnyugtatja a hazai liberális álértelmiséget, akik egymás sarkára hágva törtetnek ki Berlinbe, a szabadság levegőjébe beleszippantani. Hovatovább a történelemkönyvek is átírattatnak. Mostanra kiderülhet: a harmincas évektől Bécs, Berlin, meg a müncheni sörházak környéke volt a legélhetőbb, legmegengedőbb a szabadelvű ideológiától átitatottaknak, míg Magyarországon pogromok zajlottak, ahol elcsaklizták Kohn bácsi zongoráját és általában vért ivott a magyar, úgy akartuk a világháborút.

A.P.

Al Pacino egy új televíziós sorozatban amerikai nácivadászt játszik majd. Első gondolatom az volt, mikor olvastam: mekkora hiánypótló mű fog születni! Témájában egyedi, mondhatni úttörő a szándék. Hisz alig-alig ismerni ilyen – korunk legégetőbb kérdéseire reflektáló – minden kétséget kizárólag művészi tökélyjel megfogalmazott filmet. Most lesz végre egy. Végső ideje a 21. században a nyolcvan évvel korábbi gaztettekért meglakolni. Hála az égnek. Lesz itt igazság, dögivel. Írtam már egyszer. Az öregségére ripaccsá silányult Robert De Niroval szemben Al Pacino megőrizte karakterszínészi jellegét, karizmáját. Nem véletlenül. Még a mai napig fellép színházi darabokban, karban tartja drámai játékának elemeit, alázatos a szakma iránt és azzal tiszteli meg a közönségét, hogy nem süllyed „zs” kategóriás hollywoodi giccsfilmek színvonalára. Volt nála is ugyan pár mellényúlás, gyengébb produkció: kinél nincs? Aki dolgozik, az nem tud mindig ugyanazon a szinten égni. A zseninek is akadhatnak rossz döntései, gyengébb munkái. 
Al Pacino (meg Robert Redford, de inkább Clint Eastwood) közel nyolcvan évesen is a jó példa arra, miként kell tisztességgel, szakmai elismertséggel megöregedni.
Hogy a készülő film milyen lesz: nem tudom. De sejthető, mire lesz kihegyezve a mondandó. Megint elverik a port a konzervatív, jobboldali Amerikán, kapnak a republikánusok a pofájukra, úgy, ahogy azt a szabadelvű politikailag teljesen korrekt kézi(tusa) könyv arany betűkkel ajánlja minden olyan rendezőnek, aki valaha még forgatni szeretne a kaliforniai álomgyárban. 
Ezzel együtt Al Pacino nagy színész. Ha kell, hozza majd a talpig becsületes, feddhetetlen nácivadász emberarcú portréját. Akivel szemben ott fognak nyüzsögni a legutálatosabb képű mellékszereplők, castingolt statiszták. Vagy nagyon hájas képű, kopasz disznók, vagy pengén szikár, gyíkszemű szmokingos zombik: a kvázi nácikok. Oszt majd levadásszák őkelméket, nyolc-tíz szériában. A demokrácia és a haladás legnagyobb megelégedettségére.

Hü.Pi.

Igaz, nem náci, de szintúgy egy ideológiailag elmeháborodott. Mentségére legyen mondva, alig nagykorú a menyecske. De az. Innét kezdve csak büntetőjogi felelőséggel mocskolódhat, nagy nyilvánosság előtt elkövetett szónoklata(i) révén. Andy Warhol megmondta. 15 perc népszerűség. "Rendező" lesz a kicsikéből. Olyan szakra készül. Most egyelőre csak erőszakra tudna beíratkozni, a trágárság tanszéken. Az a baja, hogy nyelvvizsga kell az egyetemre. Aki 12 év plusz óvoda alatt egy alapszintű angolt sem tud abszolválni (plusz-mínusz öt-hatszázas szókincs, minimális grammatika), annak elhiszem, hogy csípi a szemét, amikor idegen nyelveket kérnek számon rajta. Figyelem a televíziós nyilatkozatát. Ráadásul bátor is. A kormánypárti "barátait" a kis beszédével kockáztatta. Gondolom, sokat kockáztatott. Közben a riportenő folyamatosan a félelemre hergeli, alákérdez.
Hurrá, van "ezelőtti élete" Blankának. Meg élettapasztalata. Bájos. A szülei nincsenek otthon, mikor dolgoznak. Skandallum, de tényleg. A szüleinek munkája sem lenne, ha az autógyárat a kormány anno oda nem szervezi Kecskemétre. Aztán: hősnőnk már általánosban megismerte az életet. Az anyjába-apjában ő tartotta a lelket. Meghűl bennem a vér, szavam elakad... Hogy lehet valaki ennyire szerény? Apu-anyu támasza. Mikor olyan szarul ment a család dolga, hogy egyszerre több kutyát is tarthattak. Az egyik hálátlan dög meg is marta a nagymamát. Majdnem biztosra vehető, hogy kormányinfót nézett előtte a tévén, esetleg Orbán Viktor óriásplakátját láthatta: attól veszedett meg. Csettintek. Ez a kislány még sokra viheti. Ha így halad, és a stockholmi kabinetben lecserélik majd azt a koszlidérc, rasztás hippi asszonykát, a derék Blankából könnyen svéd környezetvédelmi miniszter lehet.

PK 

Nincsenek megjegyzések: