Vendégszerzőnk írása
-Megyünk ismét a Délvidékre! –
morfondírozott magában Rezeda Kázmér, és elmosolyodott.
Szerette a Délvidéket, s benne
Magyarkanizsát, és szerette a társaságot, akikkel újfent nekivágtak. Ott lesz
megint Konczolffy Jonatán, a főzelék-tanszék vezetője, aki állandóan morog,
mint a bolhás kutya, és beleköt az élő fába is, teszi ezt azért, mert ő a világ
egyik legnagylelkűbb, legjószívűbb embere, és ezt képtelen elviselni saját
magában. Jön Miló, a doki, akit valamiért különösen kedvelt Rezeda Kázmér,
talán azért is, mert Milóban megvolt mindaz a racionalitás és józanság, ami
belőle hiányzott. Miló a kora tavaszon már motorral járt, úgy közeledett a
szálloda folyosóján teljes felszerelésben, mint Armstrong a holdon, „kis lépés
nekem, nagy lépés az ésszerűségnek!” – mondta Miló, és Tiszaszigetnél öt perc
alatt átment a kishatáron, míg Rezeda Kázméréknak maradt a röszkei
két és fél óra, mely idő alatt a Jóisten neve is többször szóba került. S
jöttek a többiek, Boti ügyvéd úr asszonyával, Nyulipulival, s mind a víg
cimborák.
No és ott voltak persze a
helyiek!
Mindenekelőtt az Art „káfé”
öreg zongoristája, akinek játéka világszínvonal, a századforduló Párizsát
idézte, azét a Párizsét, ami nincsen többé, és már nem is lesz sohasem. Aztán a
Direktor, szép metszésű arcával, nyírott, hófehér szakállával,
meghatározhatatlan korú bölcsességével – mindig az volt Rezeda Kázmér
érzése, hogy a Direktor háromszáz év múlva is ugyanígy fog itt ülni, pedig már
nem is lesz világ, egyedül Magyarkanizsa lesz még meg, az öreg zongorista fog
játszani, és a Direktor fog mesélni a városka múltjáról. Rezeda Kázmér
ilyenkor mindig úgy képzelte, hogy a Direktor háromszáz év múlva őneki és
gyönyörűséges asszonyának fog mesélni, és ezen is elmosolyodott. Ám a Direktor
örökéletűségét erősen aládúcolta az a tény, hogy Rezeda Kázmér
délután összefutott a Direktor édesapjával, aki bőven elmúlott kilencven éves,
és fürgén közeledett biciklijén. Majd amikor meglátta RezedaKázmért,
kamaszosan kontrázott, leugrott a drótszamárról, egyenes derékkal megállt
előtte, láthatatlanul, de jól érzékelhetően még a bokáit is összecsapta, kezet
nyújtott, erősen szorított, szembe nézett, egyszóval nyomokban sem tartalmazott
genderelméleteket, viszont ő volt a vad rácok közötti megmaradás. Az örök
megmaradás.
-És meg ne feledkezzünk Pósa
Karcsiról… - dünnyögte maga elé Rezeda Kázmér, és tényleg ne
feledkezzünk meg Pósa Karcsiról, mert ismét ő szervezte a borvacsorát, a Pósa
Karcsi, és az ő tökéletesen kiszámíthatatlan, megbízhatatlan, mégis halálbiztos
és lefegyverző kedvessége. Pósa Karcsi korunk Troppauer Hümérje, aki nem ver
meg senkit, ennek ellenére százhetvenhét szakaszos balladáit feszült
figyelemmel hallgatja végig a legénység, vagyis az Art „káfé” múltból itt
felejtett kalózai, no és persze a túloldalról érkező garabonciások.
Csak ezt az ismételt
borvacsorát nem értette Rezeda Kázmér. –Nemrég voltunk itt
borvacsorán, végig ittuk a Maurer szortimentet, milyen borvacsorára lehet itt
menni ezek után? – dohogott magában, aztán eljött az este.
A társaság pedig egy csöndes
magyarkanizsai utcán találta magát Pósa Karcsi vezetésével, beléptek egy kapun,
amely mögött kitárult egy darabka Toscana.
Rendelés - rajzom |
A Dukay-Sagmeister pincészet
Sagmeister felének portáján álltak. Sagmeister Ernő volt a vendéglátójuk.
Megérzi azt az ember, ha
kivételesen jó emberrel van dolga – és Rezeda Kázmér belenézett Ernő
szemébe, és megérezte.
Aztán helyet foglaltak az
asztalnál, és Ernő belefogott a dologba. Beszélt kicsit a szerémségi
borvidékről, Tarcal hegyéről, s azon a maga szőlejéről. Beszélt arról, hogy vad
vidék az, köves a hegy, köves a dűlő – „vukoje bina” – mondja rá a szerb, „s
hát hogy is fordíthatnám ezt le?” – morfondírozott Sagmeister Ernő, „hát úgy,
ahogy van: az bizony farkasb…ta vidék”.
És akkor Rezeda Kázmér
hátradőlt, és megnyugodott: tényleg otthon van. Mert az, hogy „farkasb…ta
vidék”, az bizony költészet. Aztán még egyszer megijedt Rezeda Kázmér,
amikor Ernő szólt néhány szót a „biodinamikus borászatról”. mert az bizony
vízválasztó. De Istennek legyen hála, Sagmeister Ernő nem kezdett el arról
mesélni, hogy teliholdas éjjelen, piros sapkában, az angyalok hajnali könnyével
szokott permetezni, nem. Csak arról, hogy ez egy életforma, mindenre kiterjed,
permetez bizony rézzel is, de hazudni azt nem szabad.
Akkor aztán végképp
megnyugodott Rezeda Kázmér. (...)
Amúgy Sagmeister Ernő büszke
volt arra, hogy a régi annalesek szerint családja az elsők között érkezett ide
a török kitakarodta után, Kecskemét környékéről, marhacsordával.
És megérkezett az első tétel,
egy szerémi zöld.
Rezeda Kázmér gyengéje
volt ez a fajta, már a Maurer-féle borvacsorán is elszerelmesedett vele, s
bizony, Sagmeisterék szerémi zöldje semmiben sem maradt el attól. Mondta is
Ernő, a szerb illetékesek nem engedik felvenni a fajtajegyzékbe, nem pusztán
gonoszságból, hanem mert annyira jó, hogy el akarják lopni maguknak. A 2017-es,
kénezetlen szerémi zöld, na az ölte a medvét. Hát még a Dévás-dűlő furmintjai
2016-ból! Szuperlativusz! S annál kicsivel jobb a Köves-dűlőjé. Csak így arra
már nem maradt jelző…
S közben persze megkezdődött a
vacsora is.
Nyitánynak méltóságteljesen
bevonult a tányérokba egy sült nyúl narancsos rizottóval. Nehéz ám olyankor
bármit is mondani, amikor Magyarkanizsán, egy csöndes utcában, a kapu mögötti
darabka Toscanaban, gyönyörűséges, ropogós furmintok mellé bevonul egy nyúlpecsenye
narancsos rizottóval. Olyankor megelevenedik Bornemissza Anna sok száz év
előtti recepteskönyve, pedig abban van, ami úgy kezdődik, hogy „végy három
ökröt”, azon pedig a históriás, régi haza másik szegletében, a Gyimesekben élő
marcona csángó, Rezeda Kázmér jó barátja, Attila is csak azt szokta
dörmögni egy kaján mosollyal, hogy „hát persze”.
Mindenestre az udvari kemence
mögül mintha Tersánszky Józsi Jenő kukucskált volna be az ablakon – bár az is
lehet,Rezeda Kázmér ezt csak úgy képzelte. Ki tudja…
S amikor Rezeda Kázmér
úgy gondolta, nincsen ennél magasabb bor ezen az estén, Ernő megbontott egy
kadarkát, szintúgy a Dévásból, 2016-ból. Abból, amelynél tőkénként mindössze
fél kiló szőlőt hagyott meg a gazda. S összehasonlításképpen ihattak mellé a
garabonciások ugyanabból, csak 2015-ből.
A ’16-os férfiasabb,
ásványosabb volt a ’15-ösnél, Rezeda Kázmérnak mégis az utóbbi ízlett
jobban. Összegzésképpen pedig azt kellett kimondania Rezeda Kázmérnak,
hogy ilyen csodás kadarkákat még Szekszárdon sem ivott addig, vállalva ezzel
azt is, hogy szekszárdi borász barátai soha többé nem engedik be őt a
pincéikbe.
-A bornak is vannak rossz
pillanatai… - mondta ekkor Ernő gazda, a hajdanvolt, kecskeméti, szászféle
marhatartók kemény, egyenes magyarrá lett ivadéka, és Rezeda Kázmér
egyáltalán nem értette, mire érti, hiszen éppen most teszi kockára az óhaza
legjobb szekszárdi borászainak barátságát ezért a kadarért…
Mindeközben tányérváltás lett,
és az udvari kemence bendőjéből előkerült a sült marhalábszár, melléje
krumplipiré,Rezeda Kázmér pedig titokban eresztett a nadrágszíjon, és
elkezdett azon töprengeni, hogy soha többé nem mozdul innen, hanem elszegődik
Ernő gazda mellé udvarosnak. Kosztért, kvártélyért, meg szerémi zöldért,
furmintokért, kadarkákért, de azokat kénye szerint válogathatja.
S azután amolyan meglassult,
zsolozsmás éjszaka lett, visszakóstolásokkal, anekdotákkal, Tersánszky mellé
odaállt kukucskálni Krúdy is meg Mikszáth is, aztán Ernő gazda felesége
megérkezett még egy maga sütötte (Gyimesekben: maga sütte) máktortával, a mellé
pedig Ernő gazda megnyitott egy aszú kadarkát…
Odafönt, a mennyországban van
egy korcsma. Azoknak van fenntartva, akik valamilyen adminisztratív hiba miatt
elkerülték a purgatóriumot, és valahogy mindjárt bekerültek a mennyek országába.
Ivós emberek, evős emberek, asszonyszomorító emberek, régi-féle, egyenes, jó
emberek isznak ott. Egyebek mellett az Ernő gazda aszú kadarját. mert annak ott
a helye.
Csak azt nem tudta kiszedni a
gazdából Rezeda Kázmér, hogyan történik a szállítás. Nem is baj. Kell
legyenek titkok, másképpen fene ette meg az egészet.
Az eredeti írást ide kattintva olvashatja a Magyar Nemzet napilapban.
Az eredeti írást ide kattintva olvashatja a Magyar Nemzet napilapban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése