2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2020. április 11., szombat

SZENZÁCIÓ DÉL-SZERBIÁBAN!



Ma reggel még azt hittem, Márai születésnapja, esetleg József Attila miatt írok valamit, de az imént olyan hír szele csapott meg, ami inkább Örkényért kiáltana.
Közcsodálattá tenném.
Már csak avégett, hogy kicsit nevessünk és egyúttal okuljunk is: bárki, neves író, filozófus, látnok vagy guru a fasorban sincs, ha az élet kacifántosságát szeretné láttatni. Abszurdabb dolgot a valóságtól senki ki nem találna.
A járvány sújtotta közállapotainkban legyen üdítő a tudat, ezekben a nehéz napokban sem pihennek a politikusok, hisz ismételten tanúbizonyságot adnak extraszenzorális képességeikről, amikor a közjó érdekben éjt nappallá téve a gondok orvoslásán munkálkodnak, értünk fáradoznak.

Az események helyszíneegy dél-szerbiai kisváros  Kuršumlija.
Szereplők: a városi tanács képviselői.
Díszlet: a városháza dísztermének fehérre meszelt fala, szocreál padsorok, a sarokban a lokális és a szerb zászló, mahagóni pulpitus, felelősségük tudatában komoly ábrázattal őgyelgő helyi képviselők.
  
Egy percben összefoglalva a történet:

Kuršumlija politikai vezetése sok küzdelem árán ugyan, de megoldást talált a városka közéletét mérgező minden bajra. Fölsóhajthat a jónép! Végre nyugodtan alhat minden derék kuršumlijai polgár.
A fenyődeszkákból készült, polírozott pulpitus már régtől mérgezte a helyi viszonyokat, lévén az alacsonyabb delegáltak ki sem látszottak mögüle. A kissé túlméretezett emelvény hátrányosan befolyásolt, sértette a demokráciát, a mindenki egyenlő alapelvét, azt is mondhatnánk, takarta a szólásszabadságot. A város képviselő testületnek minapi ülésén a 160 centiméteres elnök javaslatára döntés született: meg kell kurtítani a szószéket! Nosza, legott negyven centit lefűrészeltek a beste bútordarabból! A gordiuszi csomó át lett vágva. Immáron az összes szónok kilátszott a szószék mögül.  Volt is nagy öröm, lapogatták egymás vállát a küldöttek, ám váratlanul egy újabb borzalmas problémával szembesültek! Mivel a képviselő testület választott tagjai orgonasíp módjára különböző testmagasságúak, a kis növésű városatyáknak hiába felelt meg az alacsonyított szónoki dobogó, a magasabbja – akad egy 2 méter 10 centis delegált is – szembesült az új, rettenetes állapottal: a 130 centis szószék most meg nekik lett túl alacsony. Némelyiküknek a derekáig ért, és a pulpitusra tett mikrofonhoz kétrét kellett görnyedniük, hogy bölcs szavukat mindenki tisztán hallhassa. Napokon keresztül főtt a feje a t. Tanácsnak, mi tévők legyenek? Javaslat érkezett újabb pulpitus, amolyan pót-szószék beszerzéséről, sőt egyesek hidraulikus emelőt javasoltak az emelvény alá szerelni, amit alkalmanként a helyi politikusok méretéhez lehetne igazítani, szóval, egy csomó jó ötlet került terítékre, ám tekintettel a kérdés súlyosságára döntés egykönnyen mégsem született. A sajtó is megneszelte a szenzációt, ilyen a média, ahol katasztrófa van, ott azonmód megjelenik. A B92 tévé stábja rögzítette a drámai szituációt.
Minden jó, ha a vége jó, ahogy a mesében szokás, Kuršumlija politikai vezetése révén szerencsésen végződött a történet. Hosszas tanácskozás után végül Niš városában lelték meg a probléma kulcsát.
Beszereztek egy állítható mikrofont.
Kuršumlija elitje a jövő héten ismét tanácskozik. Az ülés egyik napirendi pontja egy új testvérvárosi kapcsolat létesítését fogja szorgalmazni. Rátóttal.


                                                                                           Pk

Nincsenek megjegyzések: