2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2020. augusztus 30., vasárnap

A PAGI JUHSAJT


 
Pag - rajzom

Mészkő, sziklák, szikkadt csomója a keserű füveknek, a horvátok ötödik legnagyobb szigete: ez Pag. Noha a régió sosem volt szegényes történelmi emlékekben, a pagi múlt még ettől is színesebb. Görögök, rómaiak, Bizánc és Velence, a törökök, Dubrovnik meg Zára, de a magyar királyok is letették névjegyüket a szigeten, éppen úgy, mint előttük és utánuk minden hódító, akinek fantáziáját nem hagyta nyugton a kopár sziklák rengetegét körülölelő tenger látványa.
Akárhogy iparkodtam, nem sikerült birkahúst ennem. Pedig a pagi bárány- és ürühús világhírű. Az átlagos árnak két és fél, háromszorosát is elkérik érte. Külön kérésre, előre rezerváltan porciózzák a vendéglőkben, ám ebben a járványos, ideje korán kiszenvedett szezonban alig akad turista, ezért nehéz egy vágójószágnyi megrendelést összeírni. Amúgy, egy-két embernek meg: nincs. Bizonyára lehetne a kontinensről beszerzett húsból is ügyeskedni, de a pagiak nagyon önérzetesek. Túl azon, hogy a turistát nem akarják hülyére venni, saját magukat sem szeretik becsapni. Megette a koronavírus az idei nyarat, birkástul. Coki.  
A kőkerítésekkel, összerakott szikladarabokkal határolt legelőkön bácskai szemmel nézve meglehetősen cingár juhok legelnek. Elég gebék szegények. Faggyú rajtuk semmi: szagos, babkaró szerű, szárazra aszott füveket legelnek, miáltal a húsuk tisztább, jellegzetes ízű, és – állítólag – sokkal egészségesebb is a hagyományostól, lévén a medicina a sivár, kövecses talajon termő füveket egytől-egyig gyógynövényként is számon tartja.  A kacskaringós csontfehér utakon, vagy azokat körösztben átvágva föl-föltűnnek birkanyájak a rekkenő nyári meleg naptól hajtva. A juhok pofája néha tarka. Gyulladt, vörös szemmel bámulják a világot. Nem tudni mire gondolnak. Mögöttük kéklik a Velebit hegység irdatlan hosszan nyúló taraja.
Pag városában kapható helyi juhsajt: bár titkon valami kulináris csodában bíztam, nagyon szerettem volna elámulni, de a helyi birkasajtot nem tudtam megkülönböztetni az oromhegyesi juhász feleségének a portékájától. Sárga, nyúlós, csípős szagú. Férfias koszt. Randevú előtti fogyasztása igen nagy önbizalomra utalna.
A dalmátok mindenesetre szeretik. Nem törődnek a finnyás nagyvilággal, a sok előítélettel. Nekik van igazuk.

                           Pk

Nincsenek megjegyzések: