2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2020. augusztus 27., csütörtök

NAPLÓ - 117.

Zoran Mušič festménye
A Katine-híd fehér kövei csupaszon virítanak a déli napon. Teljesen illik a csontszárazra aszott hóka hegyláncok sziluettjéhez a tenger mélykék színe. Nincs felhő. Szél sincs, majd csak napszállat után kezd fújni valami száraz, meleg pára. Reménytelenül kobaltszínű az ég firmamentuma. Fűszál sem rezdül a tikkasztó hőségben. Általában alig látni növényeket. Mivel ezen a tájékon a víz az Adriához képest is nagyobb sótartalmú, miként a partján, úgy a mélyben sem látni semmi életet. Halott ez a tengerrész. Akármennyire divergensen hangzik: kiéget mindent a víz. Tucatnyi méterig áttetsző a tenger, ám a deres tónusú puszta homokon kívül nincs ami megtörné a sivár vízfenék látványát.
A part sem különb. Holdbéli a táj. A vörhenyes kőrengetegben, mint a járási szik platnija, itt-ott savószínű placcok világítanak.   
A város kicsit más. Néhány csenevész pálma bóbiskol az augusztus végi nyári kánikulában. Délkeletre, a kőrakásokkal határolt parcellákon, a kőrengetegben gyér fűcsomók, birkák rágcsálják a száradt szálakat, sivatagi akácia bozótok kapaszkodnak a kiégett talajba. A dalmáciai Pag a megszokottól is sósabb levegője szikárabbá teszi még a gondolatot is, ami errefelé aligha szokott röppenni, inkább csak szétfoszlik, már a fogantatása pillanatában fölszívódik a kikötőt kóstolgató hullámok, és a kedélytelen nyugalmú hegygerincek kontúrja közötti vákuumban. A hegyek… Azokról a furcsán gömbölyödő alakzatokról még keveset szóltam: mint valami szikes, tört fehér földből fölpúpozott óriási halmok, vagy inkább nagyra nőtt kemény, csupasz dűnék lennének. Isten vakondtúrásai – azt hiszem, ez a legpontosabb kifejezés, ez jut eszembe róluk. Szegény Zoran Mušič tőlem is többet látott: sokak közül egyedül neki sikerült jellé párolnia a Pag szigeti tájat. Igaz, a lelkét előtte meg kellett kísértenie Dachauban, ahol ugyanúgy rajzolva ragadta meg a semmi iszonyatát, mint később a dalmáciai semmi szépségét.
A pagi Nagyboldogasszony templomban, a vörös márvány szenteltvíztartó mellett egy pillanatra megáll mögöttem a történelem. A romanika jegyében fogant, de gótikus rózsaablakkal és kapubéllettel épített Isten háza belsejében sok száz esztendő imádsága hűsíti a homlokot. Az oldalhajó ereklyetartójára az átellen lévő ablakból fénycsóva vetül, körülötte misztikus félhomály. A székesegyháznak induló, valójában az eredeti tervek mentén soha föl nem épült szentély rozettájának részletei szemfájdítóan gazdagok. A híres helyi csipkéken is vissza-visszaköszönnek a gót motívumok. Fekete ruhás, szatyrot cipelő öreg apáca csoszog körösztül Pagen főterén. A zeniten lévő nap lobogó fehér velumának árnyát a talpa alá szorítja. Mintha levegőben úszna: a kövezett tér fölött vibrál, elmosódik a lég.
Tarka ruhák száradnak az egymásnak dőlő sikátorokban. A méteres távolságú szemközti falak között kihúzott köteleken teljesen hétköznapi módon ruhák lógnak. A törülközők, cihák habfehérétől elütő pongyolára leszek figyelmes. Alighanem selyem, nagy lótusz virágok rajta. Ciklámen és ezüst. Sehogyse illik a képbe, dünnyögöm magamban és leülök rajzolni. Találok egy érdekes részletet, repedés van a falon. Mintha a mostanra kettészakadt világ lazán odavarrt öltése készülne fölfesleni.
A blokkpapírra izzadtságcsöpp pöttyen a homlokomról. Szétterül, akár egy sós vízjel. Elmaszatol pár vonalat. Hagyom. Nem mondhatom, hogy a kutyát sem érdekli, amit csinálok: egy borzas, piszkos színű korcs oldalaz mellém. Liheg, csipás szemével mintha könyörögne. Gondolkodás nélkül megsimítom. Hibát követek el. Ahogy a gerincén gereblyéznék menten mordul egyet, majd hirtelen belekap a kezembe. Rázogatom, megvizsgálom a ceruzátlan jobb tenyeremet: nem vérzik. Nem harapott meg. Pedig megtehette volna. 
Erre váratlanul párat kondul a pagi Nagyboldogasszony templom harangtornya. Ebédidőre kongatnak?  Öreganyám ilyenkor, augusztus utolsó fertályának napjain a Szent János utcában, a befelé néző konyhácskában zöldséglevest tett az asztalra. A másik mamám meg a Kistemető mellett a frissen letörölgetett, Triesztből svercelt viaszkos vászon asztalterítőre rakta a sok hajszálrepedéses, vastag falú paraszttányért.
Pagon ebédidő van. Kis vasárnap, csütörtök. 
Nézzük egymást a kutyával, és kiolvasom a szeméből, lefogadom, hogy érzi: én szégyellem jobban magamat. 

                                              Pk          

Nincsenek megjegyzések: