2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2021. szeptember 24., péntek

NAPLÓ - 141.

 


A felvilágosodás korának magyar aranycsinálóiról olvasok. Arról az időszakról szólnak az írások, amikor valami másfélszáz év alatt a korábban, évezredek alatt kikerekedett világ összes tudományos és filozófiai ismeretanyaga majdhogynem máglyára került. Ez a világszemlélet változás alapjaiban rázta meg az ember önmagáról alkotott énképét. Arisztotelészt, Platónt, Galénoszt leváltotta Newton úr egy almafa alatt elmélkedve, vagy a német Kant, akinek hideg valláskritkája táptalaja lett az új ideológiának, a politikai alapon föléledő liberalizmusnak.  A szellembe vetett hit alapigazságait pedig a mechanikus létre fölesküdöttek menten megkérdőjelezték.

Elsüllyedt egy világ. Az alkimisták többé nem az ős princípiumok kutatói voltak, hanem sarlatánnak kikiáltott szélhámosok, megvetendő páriák. Akkoriban úgy hitték, szellemi téren elég annyi fölismerés, hogy az újonnan érkezők tarsolyában ott van immáron a haladás, az ésszerű gondolkodás, a korábbiakat meg eleve csak a régi korok babonái, a barbár hiedelmek vezérelték. A gyakorlatiasság, a megtapasztalás előbbre került az ösztönös, a titokzatos emberfeletti világgal is kapcsolatot ápolókkal szemben. Majdnem ki is irtották őket.
Elsüllyedt az alkimisták világa. Jótékonyan, fölszín alá bukott, alámerült.

Ahogy itt, mellettem, az öbölben is a víz alá került egy város. A két és fél ezer évvel ezelőtti római vagy netán föníciai település maradványait most búvár régészek hozzák a felszínre. Apránként kerülnek napvilágra a leletek. Használati tárgyak, faragott kövek, szobrok maradványai. A régész szakemberek finom kézzel mentik vissza a szárazra, ami menthető. Egyikük elmondta, odalent, a tenger fenekén színes mozaikokkal kirakott szobákat látni, csonka falakkal, oszlopsorokkal és a meder alján most is kivehető a lapos, fehér kövekből mesterien összeillesztgetett promenád vonala. Ha a hold tányér képe bevilágítja a vizet, le lehet látni a sétányra, a romba dőlt villákra, márványból kirakott közterekre, amik fölött hosszú ideje világító testű halrajok cikáznak, s a zöld hínárok erdeje lassú, örökös haláltáncot jár az omladékok között.

A Krisztus előtt félezer évvel bekövetkezett földrengés úgy radírozta ki az emlékezetből a várost, hogy valahol a mélyben – a tengeri és a minden koron megöröklött emberi szellem mélyében – mégiscsak ott maradtak azok a paloták, szökőkutastól, márvány medencéstől. Az öböl lakói mindig is tudtak a víz alatt szunnyadó halott városról. Apáról fiúra szállt ez a tudás, évszázadokon át. Ha a helybéliek arrafelé halásztak halkabbra vették a szót, a tekintetük a messzeséget kereste, és amikor a bárkák peremén áthajolva megérintették a hullámokat, majd sós, vizes ujjbeggyel körösztöt vetettek, az maga volt a megváltoztathatatlanba való megnyugvás, a lélek mágiája.

Bácska mesegazdag síkja mennyi ilyen elsüllyedt városról tudna regélni! Mindhiába keresnők ezeket a régi házakat, templomokat, utcákat. Nálunk a löszös föld, a folyamok televényes talaja fogadta önmagába, amit a régiek megalkottak, megépítettek. A sárból vert falakat a ligetek, csalitok, bozótosok gyökerei fölszívták. A múltunk, a mi délvidéki magyar történetünk ezért világít ott minden tavasszal a virágba boruló fák koronáin. Ezért van az őseink vére minden röghöz tapadó fűszálban, az üdvüket hordozzák a szelek, áldásukat a tavaszi záporok, és ezért lehet, hogy néha, magasztos napnyugtákon távolból még hallani vélem a régen letűnt harangjaink kondulását.
Álmot indít el bennem, küld kiismerhetetlen utakra. Tengerre, tanyára. Amerre az Ég bocsát.

Pk

Nincsenek megjegyzések: