2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2022. március 2., szerda

HAMVAZÓSZERDA



Éjjel Márai epigrammái. Ég és Föld. Mindenkinek elolvasásra ajánlom. Miheztartás végett. Arról szól, hogy mennyi is az emberi élet. Mi az igazság, azaz egyáltalán létezik-e színtiszta igazság? (Van. Isteni. Hisz egy Vele.) Olvasom, és a homlokomat a könyv kérgének támasztom. Minden, tényleg minden csak a szeretetről szól. Adni valamit. Aztán ismételten, aztán továbbra is csak adni, és várni, békével várni, majd hálával fogadni, ha kapni – bármily csekély mértékűt. De még így sem biztos az irgalom. A majdnem mindenségtől két hajszálnyira is lehet függeni. Tudom.
Mindezekkel együtt a lámpafényben más kérdések is föltolulnak. Személyesebb jellegűek, amik hosszúra nyúló éjjeleken át megakasztják az imát, és csak áztatják a párnát. Hogy mekkora a becsület. Hogy vajon föloldható-e a hit és a bűnök meg az erények közötti dilemma. Hogy van-e érdem, kegyelem, vagy pusztán egy kísérleti alany vagyok, akit meddő teszteken próbálgat a sorsa? Nincs felelet. Csak türelem van. Megbocsátás a bántásra. Odaadás az elutasításra. Szeretet a szeretettelenségre. Ez a kínzó idő embert próbáló. Minden perc egy-egy fényvilág remélése a sötétben. Odakint az éjszaka leple. A szobában szilvalekvár homálya. Keskeny sárga fonál világlik csak, amit a garzon ablaka beszűr a szemközti tűzfalról  mint résnyi reménysugár. Tán jel. Nem megfejthető.
Ahogy azt sem tudom, hányadízben olvasom a kötetet. Valamelyik éjjel megint elölről kezdtem, mert minden egy körkörös újrakezdés. Egy könyv. Egy szándék. Egy érzés. Semmi sem új. Már meg se riadok, amikor kiderül, megint lett eleje a dolgoknak. Az első lépésnél tartani. Aztán végük lesz, hogy utána sokadszorra köszönjön vissza rám a már látott, a már tapasztalt. Előbb az öröm. Aztán a fájdalom. A boldogság karonfogva jár a szomorúsággal. Ha azt hinné valaki, ez a folytonos tortúra az élet értelme, sajnálatos a tévedése. Az élet értelme sokkal kisebb dolgokban rejlik. Észrevétlen semmiségekben, amiknek a fontosságára csak utólag eszmélünk. Hogy min múlott. Két hajszálon, például. Mi, emberek csupa helytelen, gyönyörökkel teli, alávaló dolgaink mellett azért nem tudunk fütyülve elmenni, mert függők vagyunk. Mindentől. Az élvezetektől, a káros szenvedélyektől, a bűnök halmozásától éppen úgy, mint az öröm hajkurászásától vagy épp a szerelemtől. Aki szerelmes – kár mellébeszélni – függő a viszonya. Ezért a szerelmesnek sem lehet megálljt parancsolni. A függő inkább tönkreteszi magát, mintsem hogy abbahagyja.
Mert néha két hajszálért is megéri.

                                      Pk


Nincsenek megjegyzések: