2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2022. március 10., csütörtök

NAPLÓ - 152.



Háború van kint. Szétlőtt utcák, lakóházak, szemét és törmelék a vágóképeken. Hallgatag csönd, romok emitt. Szemét és szétszórt kincsek az emlékképeken.
Felbillent a világ egyensúlya. Benne a városé, a kora tavaszé, csak úgy, ahogy az enyém is. A tél egy darabig vakarta fejét, aztán odébbállt. Sok mindent nem bírt fölfogni. Az éjszakai rohanást, az alig alvást, a virrasztás reményét és a várakozás örömét, miként a szavak ajándékait, a lopott öleléseket és csókokat éppen olyan értetlenséggel nézte a tél, mint a kora reggel már gőzölgő, híg kávékat, amiket a hajnalban nyitó talponállók, a restik, meg a kebabot áruló koszos kis bódék kínáltak, kínálnak ma reggel is a város álmos népének. Mégis tél volt. Béke. Most majdnem tavasz van. És háború.
Csak a kávé párája ugyanaz. Arra emlékeztet, min nem lehet osztozni. A mély, émelygő érzésen, ahogy a tél ünnepének véget parancsol. Meg mindenfélének.
Így végül a vizezett kávé langyos papírpohara is a kukában landol. Más is.
Vált a szemafor, pirosról zöldre. Befut a villamos. Madárraj szerű embertömeg vonul át a zebrán. A forint zuhant, aztán megállt, majd valamelyest visszaerősödik. A nappalok meghosszabbodnak, máról-holnapra megszűnnek az éjszakai fagyok. Üllőn elmúlik a zúzmara a játszótéri padról, és az ónos színű estéken a kis buszmegálló bádog köpönyegén megülő harmat olyan, akár ha könnycseppek peregnének róla. Az orosz nagykövetség körül megkettőzik a posztok számát. Ha arra bandukolok, távolabb van tőlem minden: a várakozás, az idegesség, a büszkeség és az öröm is. Csak a szégyen marad. A mélység kavargása. Ez lenne az? Ami kell nekem? Nem a szeretet, hanem csak egyféle ige? Visszaigazolás? Válasz arra, mi végre lennék? Abban az értelemben, úgy tekintve a létezést, hogy elmúlik az is amiért érdemes élni és meglehet, az sem örök, akiért érdemes lenne meghalni is? Felelet nincs. A konzulátus félköríves ikerablaka rám hunyorog. A strázsa a sarkon befordulva ellépdel.
A lámpa fényében látom az arcomat a gyalogátkelő melletti tócsában, ahol hetek óta áll a víz. Titkon beleköpök. Folyóparti vagyok, a vízbe köpni szerencsét hoz. Úszik a nyálam. Nem tudom, mit kívánjak. Magamnak, megéri-e? Megnyugvó közönyt, lelkesedést, végletes érzéketlenséget vagy esetleg a szerelemnek kovászát? A tócsa tükre hideg. Áthímeződik a felületén a volt február a mostani márciusba. Tűnődő, szomorú időbe. Ezért inkább nem szeretnék semmit. Jóllakatott a tél szegénysége. Úgysem érdemlem meg, ne áltassam magamat. Helyettem figyeljen a gondviselés egy ismeretlenre, aki talán föléled egy kórházi ágyon. Találja meg végre a szemüvegét, és lásson vele, szegényke.
Most nincs értelme sokat barangolni az észnek. Ellenben a testnek muszáj. Belefásulásig menni. Tűrni kell. Hallgatni. Nem bántani és nem fölriadni. Napokig nem szabad hazatérni. Enni sem, csak szükségből. A sorscsapások szétziláló akarata hadd érvényesüljön. Utcán csavargón, kint kell élni, de befelé hajlón. Nincs bocsánat, kérés sincs, gyöngédség se, meg becéző szavak se. Vigasztalás és búcsúzás sincs. Csak a járdasziget huzata van: hűti a homlokot. A szél sustorog valamit a fülbe, talán azt, hogy minden hiába, immár menekvés sincs. Március 4-én, pénteken havazott. Emberek bújtak össze. Haragosat gondolók és fáradtak. Tréfás kedvűek és szenvtelenek. Jajveszékelők és néma fájdalomba dermedtek. Voltak közöttük, akik szerettek.

Nincsenek megjegyzések: