2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2019. május 22., szerda

ÚJ IDŐK FOCIJA

Baloldali EP-kampány

  Gyuri bácsi szokásához híven kopogás nélkül nyitott ránk. Rókaképű, rideg tekintetű ember volt Gyuri bácsi. Sok fából faragták.
  Lódenkabátban úgy állt az alacsony szemöldökfájú ajtóban, mint egy bekeretezett árnykép. Végigmért bennünket. A moccanatlan csöndben mintha még keményebben kopogtak volna a szavai.
– Idefigyeljetek! Most jöttem a vasutas szakszervezettől. Itt hagyom ezt a táskát az öltözőasztalon. Mindenkinek van benne egy névre szóló boríték. A hivatalos prémium egy hónapra legföljebb 1600 forint. Ebben annak majdnem a négyszerese van. Hatezer forint. Fiúk! Egy bányász kéthavi keresetét kapjátok most mindannyian. Ennek fejében csak egy üzenetet kell meghallgatnotok. Azt üzenik a vasutas szakszervezetből az elvtársak, hogy „nem kell a pályán összetörnötök magatokat a Füvészkert ellen”. Ha szót fogadtok, a jövő héten érkezik az új, piros-zöld Adidas szerelésetek is. Bécsből.
  Hüledeztünk. Adidasban ezidáig csak a Fradi, az Újpest, meg a Honvéd játszott. A Vasas Pumában nyomult. Döbbenetünket kihasználva Gyuri bácsi kérlelhetetlen szigorún tovább recsegett:
– A Füvészkert tudja, hogy tuti a meccs. Ettől függetlenül tessék meghalni odakint! Nehogy itt nekem elköpjétek magatokat! – és mint aki dolgát jól végezte, sarkon fordult, s csak a válla fölött szólt vissza: „oszt’ ami ezután jön még, azt bízzátok rám, azt is majd intézem!”
  Rákvörösen pislogtunk egymásra. Elsőként a mindig penge, pragmatikus Geréb nyúlt bele a táskába. Példáját látva előbb hümmögött kicsit, majd vállát vonogatva Csónakos is kivette a magáét. Utánuk szép sorban Barabás, Weisz, Leszik, a gigerli Csele. A többiekkel együtt jómagam is. Vastagon, puhán zizegtek benne a százasok. Utolsó előttinek Boka nyúlt a saját borítékjához, de olyan volt az ábrázata, mintha káposztagyaluval dolgoztak volna rajta az imént. A büdös, bőrszagú aktatáska utolsó levélborítékján Nemecsek neve feketéllett. Ernő cserejátékos volt. Szívköhögéses hangon, az öltöző homályos sarkából szólt, hogy neki nem kell a pénz.
  Doboznyi petárda nem szólt volna ekkorát a verítékszagú falak között.
  Támadt rögvest nagy ribillió.
Egyszerre kezdtük szidni vagy győzködni ezt a földbe termett tormagyökeret. Nemecsek kezdetben erősen vonakodott, végül nagy nehezen, Boka unszolására mégiscsak zsebre tette a borítékot. Utána úgy hanyatlott vissza a padra, mint az erőtlenül bukó alkonyati nap.
  Amikor ránk köszöntött a találkozó időpontja, némán ült a társaság a stoplik meg a kikészített mezek között. Ha a gyúrónk, a tót nem hozza magával Hektort, a kutyáját, nyikkanás se hallatszott volna. Így legalább Hektor vakkantása olykor-olykor megtörte a csöndöt. Megfeketedett lélekkel futottunk ki a füvészkerti pályára.  Bunda meccset játszani ótvar rossz dolog.
  Olyan ideges voltam, hogy nem tudtam a labdába rendesen belerúgni sem. Kimentem a baloldalra, a középpályást folyton elhagytam. Oda se figyeltem. A szemem sarkából láttam két fiatal nőt, akik vérpiros zászlócskákat ráztak, és veszettül sikoltozva szurkoltak a Füvészkertnek. Kifordultam, kiszóltam rájuk: „lányok, ha ilyen szívvel drukkoltok, biztos, hogy nyernek a vörösingesek!” Korábban mindig siker koronázta a kifelé küldött incselkedéseimet. Most? Egy percre abbahagyták, és méla undorral, nagyon megvetően végigmértek.
  Előbb egy szögletből kaptunk gólt. Tizenhat méterről fejelte be Pásztor II., a kisebbik. Őrjöngött a füvészkerti lelátó. Aztán Áts Feri kapott egy okos labdát, aminek mintha szeme lett volna, pont kiszúrta a bal fölső sarok, és a tehetetlenül vetődő Kolnay kesztyűs keze közötti hézagot. Kettő-nulla.
  A vörösingesek pökhendiek voltak. Megnőtt az arcuk. Odahaza napok óta vért zabáltathattak velük, a biztos két pontjuk tudatában. Mi meg úgy viselkedtünk, mintha kártyapakliba tévedt szentképek volnánk. Lángolt bennünk a szégyen, amin az sem segített, hogy a magát megtagadni nem tudó, rafkós Csónakos – belefeledkezvén a játékba –, lecsapta a rózsaszínűre hízott, mafla Wendauer lábáról a labdát, és a második félidő derekán szépített.
  A füvészkerti pálya órájának mutatója a nyolcvanhatodik percre pöccent, amikor Weiszet úgy felrúgta az idősebbik Pásztor, hogy le kellett cserélni. Ketten támogattuk le. Nemecsek jött a helyére, a jobbszélre. A hangosbeszélő bemondta ugyan Ernő nevét, de azt elnyomták a többezernyi torokból skandált győzelmi rigmusok. A vörösinges drukkerek már ünnepelték a meccset, ami agyhalál közeli iramba váltott. Passzolgattuk egymásnak a labdát, a lefújást várta mindkét csapat. Ők, hogy végre kitombolhassák a diadalukat. Mi meg hogy elkulloghassunk zuhanyozni.
  Utólag sokat tárgyaltuk, de még ma sem tudja senki, miként került a labda Nemecsek elé. Én már csak annyit láttam, hogy a túloldalon, az alapvonal mellett villámként indult meg a labda mögött. Előbb a szélsőjüket fektetette el, majd a béna vörösinges hátvédnek adott kötényt, s mire fölocsúdhattunk volna Nemecsek Ernő tanítani való módon, rüsztből, bevarrt egy bombát a füvészkerti kapu fölső léce alá. A drámai csöndben azt is hallani lehetett, ahogy a B szektorban valaki kiejtette kezéből a söröspoharat.
   Egy szemhunyásnyi időre kimerevített képpé állt össze a világmindenség. A gólt jelző sípszó után tértem észhez. Soha ilyen gólörömöt: körbevévén Nemecseket úgy ütögettük a göthös hátát, hogy a pörölycsapásainkba belerogyott. Parazsas szavakat kapott. Geréb még az anyját is emlegette. Ernő csak hallgatott. Aztán, mintha gond-zsákot vinne a hátán, visszament a kezdőkörhöz.
  A meccs lefújásakor Áts Feri megkövült arcába pillantottam.
  Átbizsergett rajtam egy érzés. A kegyelem érzése volt.
 Nemecseket még aznap kirúgták. A Pál utcai csapatot meg pár napra rá átszervezés ürügyén gyakorlatilag feloszlatták. Gyuri bácsit soha többé nem láttuk. A kalapos tót kutyástul elment egy telephelyre biztonsági őrnek. Azóta a fiúkról semmit nem hallottam. Egyedül Gerébről tudok. Szárnyal a karrierje. Megírta az újság, hogy szakszervezeti tanácstag lett belőle.

    Pk

Nincsenek megjegyzések: