2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2020. március 4., szerda

DÉJA VU - 2015

2020. március 3., Hír TV - Keménymag - rajzom Erdoganról

"Mondják, hogy miért nem nyit Kanizsa befogadóállomást?
Még mit nem! Annak a tábornak nem itt Bácskában kéne lennie, hanem mondjuk a szír-török határ mentén. Vagy valahol Észak-Afrikában, ahol tudtommal senki nem tart pisztolyt a szappantartónyi csónakokba préselődők fejéhez, hogy nekivágjanak a Földközi-tengernek.
Mert aki az életét menti, az nem hagyja odahaza a családját, az asszonyát, a gyerekeit (megírta a napilapunk egy szívszorító interjúban) majd kirándul –lehetőleg Göteborgig –, hanem anno miként megálltunk Szegednél, az érintett menekült is amint biztonságban tudja magát, a közelből lesi mikor csitul az őrület. Tessenek utánaszámolni, hány férfi, suhanc vág neki az útnak, és kérdezzék meg tőlük, hol a családjuk gyengébbik része? Tegnap egy eldobott telefonos SIM-kártyát találtak. A tartalmát kíváncsiságból megnézték. Egy közel-keleti pékségben vigyorognak rajta, nem régiek a képek. Tükör, csillogás, reflektorok mindenütt, tiszta McDonalds. A jólét jelei. A telefon tulajdonosa tényleg az életét menti? Mert ha így van, akkor sokakat ismerek itt Kanizsán is, akik szívesen elmentenénk az életünket egy-két szezonnyi svéd, svájci, vagy német szociális segélyért…Biztos lelketlennek tűnik a véleményem, elhiszem, hogy jobban fekszik a szépreményűeknek ez az emberbaráti bájolgás. De a humánum fölkentjei közül még egyet sem láttam, aki ide jött volna Kanizsára, Horgosra: szétnézni, tájékozódni. Bezzeg írogatni, tudósítani tudnak."

2015. június 10-én írtam a fentebbi sorokat, ugyanide, a Diáriumba. Nem vagyok büszke rá, sokkal inkább aggaszt, hogy az akkori megállapításaim most is megállják a helyüket, az öt évvel ezelőtti dolgok megint ismétlődni látszanak. Az illusztráció karikatúra ugyan, és a Hír Tv tegnap esti műsorában volt látható, de a helyzet egyáltalán nem vicces. 
Komolyan kell vennünk.

A Hír Tv KEMÉNYMAG c. adása ide kattintva tekinthető meg!

Nincsenek megjegyzések: