2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2020. március 21., szombat

NAPLÓ - 108.



Szombat. Ébredés reggel öt előtt pár perccel, mint általában.
Álom ezúttal alig talált meg. Békésen elvoltam. Éjfél után oltottam lámpát, amikor Mikszáth karcolataira bukott már a fejem. Mielőtt végleg elnyúltam volna, még szétnéztem. A kinti lámpa csíkokban világította a pókhálósabbik sarkot. Csukott szememen belül, a retinámra ragadt az ablak elé húzott sötétítő kék ránca, a lenti szekrény szögletes tömbje, meg a gázcső könyökhajlata. Ahogy lenni szokott, megjött a csönd. Észrevettem régen: az éj beálltával a zománcozott vekker szabályosabban kezd dolgozni.  Ketyeg a semmiben. Ver a szív is. Ilyenkor mintha mélyebben, megfontoltabban, kiteljesedettebben pulzálna. Egyik percenése a másiknak lesz a visszhangja. Kis ideig még a vér is vele együtt lüktet a fejemben. A párnára szorított dobhártyámon hallom. Kezem kinyújtva. Ott a másik zaj: a vénám dobogása. Leereszkedik a sötétlila fátyol. Snitt.
Mire neszelek – kint világos van.     
Két kávé rotyog. Éljünk egészségesen, dünnyögöm, és cukor helyett édesítő szemcsét pattintok a csészék aljára, s míg forr a víz, elmosom a vacsorára fogyasztott csípős pacallal összekent tányért…
A minap – bevallom – engem is elkapott a bevásárlás őrülete, a tömeghisztéria. Emberek százai tolongtak körülöttem csurig pakolt drótos kocsikkal. Szeppenten nézelődtem. Vibrált az idegesség a levegőben. Alacsonyabb szintre kapcsolt az udvariassági faktor. Kisebb lökdösődés volt kialakulóban. Úgy tűnik, föléledtek a túlélés atavisztikus ösztönei: a jólneveltség rovására agresszívabb lett a tempó. Lófráltam egy sort, elálmélkodtam a foghíjas árukészleten. (Hülye vicc, de a fagyasztott csirkéknek ezúttal tényleg hűlt helyük volt.) A szokott mozdulattal nyúltam a csülkös pacal konzervek közé. Egy versnyit álltam tanácstalanul a polc előtt. Aztán tétova mozdulattal még egy pacalt raktam a kosaramba. Kicsit szégyelltem magamat, mi tagadás… Ha már itt tartunk, a sózott tányérricából is duplán pakoltam, és egy akciós mosópornak sem tudtam ellenállni. Mea culpa, mea maxima culpa.
Rám köszönt a reggel. Faluműsor a Kossuth Rádión. Ételreceptek. Disznóvágás. Nincs itt akkora baj. „Aki magyar addig eszik, míg a koporsóba teszik.”
Szellőztetek, ajtó-ablak kitárva. Rápislantok a telefonra, érkezett pár üzenet és levél az éjszaka folyamán. Az egyik a légitársaságtól jött: a már lefoglalt repülőjegyeim árát visszakaphatom, visszatérítik, vagy a befizetett összeg plusz húsz százalékával megtoldva másik alkalmakon majd felhasználható. Az utóbbit választom. Még akkor is, ha a jelenlegi helyzetben aligha tudná bárki megmondani, egyáltalán mikor lehet majd utazni? Míg ezen töprengek, a könnyen jött haszon érzése meg-megbizserget. Ha belegondolok, úgy kerestem egy kicsit komolyabb összeget – a repülőjegyek és foglalások árának ötödét –, hogy közben semmit sem csináltam. Ültem a valagomon. (Esetem csak nekem furcsa. Amúgy nem egyedi. Szerintem a bankszakma jeleseinek napi szinten megélt jó érzés lehet. Cváncig procent, kredit, kezelési illeték, plusz-mínusz alapkamat… Már aktákat sem kell tologatni. Anélkül is csorog a lé a trezorba.)
Kint jó, hűvös az idő, hál’Istennek. Az elmúlt napokban hétágra volt verőfény. Megint fejest ugranánk a tavaszi agysorvasztó hőségbe. Sehol az átmenet finom bája. Vagy-vagy alapon váltakoznak az évszakok. Mintha odafönt elromlott volna a légkondi berendezés gombja. A fagyasztó fokozatot meg a legforróbbat lehet csak beállítani, mert a két végpont között üresen kattognak a fázisok.
Teszek-veszek, kacatokat rendezek. Molyolok: nemrég tanultam ezt a kifejezést. Találó, ezért megszerettem, használom.
Tehát molyolok. Kezembe akad egy cetli, rajta névsor. Pár hete még a kiállításom meghívottjait szedtem össze, emlékeztető gyanánt. Mintha nem is a közelmúltban lett volna. Az egy másik éra, másik időszámítás szerint történt. Sok minden megváltozott. Többek között, és talán ez a legelhanyagolhatóbb veszteség most, hogy a tárlatnak annyi. Egyelőre. Bizonytalan időre elnapolva. Nagy bennem a kísértés, már gyűrném össze a papírfecnit, ám végül meghagyom. Belesimítom a Dercsényi-Zádor féle jócskán avítt művészettörténetbe. Jó lesz az még valamikor – vélem magamban. (A kötet, meg a cédula is.) Pittyen a gép: újabb üzenet. Ljubo ír Montenegróból. Jó időre bezárt a kocsmája. Vendég még csak-csak lenne, de a hatóságokkal nem packázhat. Kérdezem, mit csinál? Nappal jobbára otthon a kertet rendezi. Éjjelente viszont csónakba száll, kijár a vízre, és az öböl titokzatos helyein világító szemű tengeri halakra pecázik. Azt mondja, boldog, elégedett.
Tegnap kiraktam a falra a Chagall festett üvegablakait ábrázoló képeslapot. A Fraumünster, az Asszonyok katedrálisa gótikus boltívei alatt vettem, szuvenírként. A templom apszisában öt darab, valami tíz méter magas, keskeny üvegablak világít. Hihetetlen erős fények, színes világ. Megelevenedik az Ó- és Újszövetség, lenyűgöző a vitrázsok élénk hatása. A jobb oldali üvegtáblán egy angyal látható, aki harsonával hirdeti az örökkévalóságot. Nézem a kontraverz színeket, az összeillesztett üvegek pazar játékát. A Kotori-öbölben a barátom halászik. Szobám falán angyal trombitál.
A kelő nap fénye megtalálta a szemközti vakolatot. Örökkévalóság? Minden úgy van jól, ahogy van. 

                          Pk           

Nincsenek megjegyzések: