„Kutyát csak paprikásba.
A macskát azt lehet sütni is.
Különösen a máját.”
(Elhangzott egy kanizsai
vita kapcsán, 1998 tavaszán.)
1.
rész
És fogytak a környék kóbor kutyái.
Kezdetben senkinek sem tűnt föl a közterületen lézengő négylábúak létszámának
hirtelen megcsappanása. Ugyan kinek hiányzott az a néhány vedlő bordájú, nyálát
csorgató, utcán őgyelgő, borzas eb? A csavargó, éhenkórász falka állományáról
sosem készült statisztika.
Előbb a mulya, semmire se való, az
emberhez dörgölőző fajtájúaktól, azok közül is a nagyobb termetű, súlyosabb
bolhazsákoktól ürült ki a zöldövezet. Majd egy-két hétre rá megjött az étvágy.
Az igények fokozódtak. Ennek következtében a szükség törvényt bontott. Minden
mindegy alapon sorra került az összes csatangoló blöki, ami vesztére éppen a városon
kívüli töltés körül szerette volna megtalálni a gazda nélküliség örömét, a
szökött házőrzők szabadságát, vagyis a láncaiktól megszabadult proletár ebek
mennyországát. Amelyik szép szóra, hívásra nem esett kézre, nem jött lábhoz,
kicsit zavarni meg hajtani kellett ugyan, de a csoportos vadászat ősi receptje
kötelezően hozta az eredményt. A befogott kutyák nem a négylábúak édenkertjébe
kerültek. Egytől-egyig a bográcsban végezték. Igaz, néha mégis a paradicsomban,
mert előfordult, hogy egyik-másik különösen ínyenc, torkos vendég ragaszkodott
hozzá, hogy márpedig a pörköltbe a paradicsom is kötelező. Az ajánlásukat
komolyan vették. Veterán szakácsok is akadtak közöttük. A tapasztaltabbja már sündisznót is evett. Éppen ezért, az ártani nem árt elvét
elfogadva - ha odahaza volt, vagy a piacon találtak elgurulva, a betonpultok
alatt otthagyva - paradicsomot is adtak a matériához. A szép, egészségesen piros hús többnyire gyorsan
megfőtt, a végjátéknál alig kellett hozzá evőkanálnyi őrölt paprika. Hogy a
kényesebbje ne panaszkodhasson a szokatlan mellékízre, ezt az indokoltnál
erőteljesebb fűszerezés ellensúlyozta. Ilyenkor aránytalanul gyorsan fogyott a
bors, a vegeta. Egyszer valaki hozott két kacsatojást. Isten tudja melyik
fészekalj siratta. Kerítettek hozzá lábasnyi éppenhogycsak mutatóban zsizsikes lisztet,
és már készült is a szaggatott nokedli, amit a foxterrier-keverék szaftjával
tunkolni oly nagy öröm, élvezet volt.
Népünnepély számba mentek ezek a
kora estéken kezdődő kulináris szeánszok. Szép, önmagára sokat adó, értelmes
társaság verődött össze. A meghívottak a kiskapu mellé támasztották a kopott biciklijeiket,
paroláztak a már ott lévőkkel, majd a terasz melletti padra rakták a magukkal
hozott üveg italokat. Olcsó gyümölcspálinka, konyakszerű pancsolt szesz, hamisított
gyomorkeserű járta. A kert barackfáinak lombja alatt az esti párákkal a filléres
cigaretták büdös füstje pompásan összekeveredett. Föl-fölizzottak a csibukok: a
lakomavendégek egymásnak adták a tüzet. Míg némelyek - a háziasabbak - az
eszcájggal csörömpöltek, készítették a kerti székeket, meg az asztalt, hátul a
susnyás takarásában nyúzókések, és az erre a célra kifent bicskák élén
csillogott a hold hulla fénye. A fészerben használt rosszabbik balta fokával
akkurátusan kupán- pontosabban agyonvert kutya pedig már nem tiltakozott,
amikor elejtett nyúl módra fejjel lefelé, a két hátsó lábára hurkolt madzagon le
lett lógatva a meggyfa ágáról. Alkalmanként szépen odaadta a bundáját, tenyérbe
kínálta a mancsát, hogy a bőréből kifordítottan, vágódeszkára helyezve kis
kockákra lehessen darabolni. Ahogy az már egy szokványos paprikás húshoz illik.
Sorshúzással döntötték el, kinek a feladata a fej, a belsőségek, az irha meg a
nyakörv eltüntetése.
Nyilvánvaló, hogy a gusztustalan munkát senki nem szívesen végezte. Mégis el kellett ásni a terhelő
bizonyítékokat. Így aki a rövidebbet húzta, annak állampolgári kötelessége volt
a dögtemetés. Ha esze volt, megtette a vacsora előtt. Evés után, teli hassal
ugye - senkinek sincs kedve dolgozni.
A vacsora készítése sosem ment vita
nélkül. Mindig volt a rotyogó üst mellett néhány avatottabb szakértő, akik
a hasukat féltve végig- aggodalmaskodták a dínom-dánom előkészületeit: okoskodtak,
kibiceltek, ott pákosztoskodtak a tűz körül, beleszóltak, hogy milyen és mennyi
parázs szükséges az éppen csak pöszörgő, alig buborékoló, lassan fövő
masszához, kell-e még hozzá babérlevél, vagy milyen időközönként kell
okvetlenül megrázni a bográcsot, nehogy odakapja az alját, a csontosabb legyen
alul, a karmonádlija a tetején... Egy közepes méretű, rendes háznál tartott,
nem nagyon éheztetett, nem túl öreg, kétszer-háromszor kölykezett tacsikutyához
általában másfél kilónyi, a Rétből lopott káposztát szeltek föl. Azt sem az e
célt szolgáló konyhai káposzta-gyaluval, hanem késsel vagdalták. A társaság
zöme a vaskos szálú salátára esküdött, csak úgy, mint a kenyér esetében, aminek
divatosan keskeny karimájú porciózását megvetették, túlontúl úrinak,
finomkodónak találván azt. Emiatt a péktől zsákokban árult, rinfúzban,
aprópénzért megvett, a jószágnak szánt többnapos vekniket jobbára négyfelé
vágva ette amelyikük adott az egészséges táplálkozásra, vagy akinek érzékenyebb volt a gyomra, és esetleg nehezebben viselte volna a zsíros szaftját a négylábú pörköltnek.
Ám a mondás szerint minden szép dolognak
vége szokott lenni. Egyik napról a másikra eltűntek a közterekről a kóbor kutyák.
Az éhesebbje már a vasúton túli kerületet is átvizsgálta, egy alig kilónyi félvér
pekingi pincsivel, vagy egy alvégi vashordóban érlelt, szíjas hátú öreg
szukával is beérték volna. Lázas keresésük közepette, legnagyobb keserűségükre érte
őket a hír: munkába állt a községi gyepmesteri szolgálat. A konkurencia! – szakadt ki a sóhaj az egyik gourmand-ból. A
többiek szívták a fogukat, szűrték a szót, káromkodtak.
A dolgok ilyetén alakulásának a válogatósabbak, a kákabelűbbek betegei lettek. Elétvágytalanodtak. Családtagjaik legnagyobb
megdöbbenésére csak turkálták az otthoni kosztot. Ehetetlen volt nekik még a
kakaspaprikás is, és undorral tolták el maguk elől a borjúpörköltet. Titokban
kutyával álmodtak. Vaskos, széles hátú, kihízott combú kutyákkal, hagymásan,
sok tejföllel.
(folytatása következik)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése