2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2020. január 24., péntek

MOSTAN SZÍNES GRÉTÁKKAL ÁLMODOM*


„Minden krétai hazudik.”
(Epimenidész-paradoxon, i.e. 7. század)
  
„Ő egy nagyon boldog fiatal lánynak tűnik, 
aki egy szép és csodálatos jövő előtt áll. Olyan jó ezt látni!”
 (Donald Trump, amerikai elnök, 2019. szeptember 23.)



Eddig két Gretát ismertem.
Az egyik Garbo, aki Anna Kareninát alakította egy 1935-ös filmben. Számos kitüntetéssel ismerték el színészi nagyságát, és életmű-díja lett.
A másik egy sárga kanca volt. Talán mondanom sem kell: nem kapott semmiféle díjat. Az életműve pedig néhány megellett csikóból állt.
Hogy ez a harmadik Greta mire viszi, még nem tudni. 16 éves. Színészi díjat nem adnék neki, lévén amikor az ENSZ-ben „beszédet” tartott, két picsogás között bele-belesandított a szövegébe.
Garbo legalább fejből mondta a szerepét. Emez esetleg csak egy fonnyadt Arany Málnát érne. Ha szerencsénk lesz, szemben a névrokon lóval, Greta Thunberget nem veszik rá szaporodásra sem. Hogyisne! Az övéitől, az elvbarátaitól tudjuk: minden világra jött gyermek csak ront a klímahelyzeten. Pláne, ha fehér, európai polgárként szeretne megszületni. Az a legrosszabb!
(Mert bár faji, nemi meg kismillió egyenlőség van, de valahogy sem az ázsiai sárga/drapp, sem az afrikai fekete/barna bébik nem okoznak annyi gondot a Földnek, mint a világ fejlett részén fölsíró, fehér/rózsaszín bőrű csecsemők. Az, hogy Afrika és önmagában India egy évtizeden belül nagyjából egymilliárd emberrel „gazdagítja” majd a planétánkat, az ökobolsevista politikai szélhámosok szerint nem számít. És az sem mérvadó, hogy a tudomány már jó ideje igazolta: a fekete- meg a szubkontinens túlnépesedése az egyik első számú felelőse a klímaváltozásnak.)
Viszont ahhoz aligha férhet kétség: hamarosan akár Nobel-díjra is jelölni fogják a tini Greta Thunberget!
Csöppet sem lennék meglepve, ha majd megkapná. Megkapja. Amúgy se ér sokat a Svéd Akadémia kitüntető figyelme, hisz már a gitáros, dünnyögő Zimmermann is csak meresztgette a szemét, mikor 2017-ben a „költészete” miatt hozzá parittyázták a plecsnit. Szóval nem lenne bajom, ha ez a beteg kislány hazavinné a Nobel-díjat. 16 éves. Hol van ő Gorcsev Iván fizikai Nobel-díjához képest, amit a Rangoon teherhajó matrózaként alig 21 évesen abszolvált!
Engem tehát nem zavar ez az Adams-familyból szalajtott, copfos, gonosz szemmel néző, és láthatóan mentálisan zakkant leánygyermek. Nyilvánvalóan tesztüzemmódban tartják az őt fölépítők, akiket viszont szívesen rábíznék Dr. Kotász szakértelmére.
De a svéd gyermekvédelemhez is lenne egy-két szavam.
Azok már többször bizonyították szakmai elhivatottságukat. Emlékeznek még arra a magyar fogyatékos lányra, aki – dacára a budapesti hatóságok feltétlen anyagi támogatásának, és az összes szakmai szervezet könyörgésének – mégsem maradhatott az egyetlen életben maradt rokonánál, a Svédországban lakó nagynénjénél? Vagy mit hallottak azokról a svédországi lengyel szülőkről, akiktől a svéd gyámügy erőszakkal elvette a gyerekeiket, arra hivatkozva, hogy „keresztényi szellemben nevelik” őket és „még televíziójuk sincs”.
Ehhez képest ennek a Thunberg kislánynak, akinek a kiskutyája is azért depressziós, mert nincs a bolygónkon elég oxigén, a szülei megérdemelnének egy négyszemközti audienciát a Szemölcs sógornál, akitől jobb pszichológust legközelebb csak Guantánamón, vagy egy szigorított csecsen fegyházban lehetne találni.
Az, hogy a lány olyan amilyen, azért a szülők okolhatók.
Nem az Asperger-szindrómájáról van szó, hanem arról, amit a szüleinek nevezett csirkefogók művelnek vele.
Apu ripacs, anyu ripacs: elkötelezett bolsevikok. Annyira azonban nem kommunisták, hogy anyuci bankszámláját immáron 20 millió korona hizlalja, a futtatott lánygyermekéről írott könyve honoráriumának köszönhetően. Magyarán: megélhetési forrásként használja a kicsi Gretát. Szépítgethetjük, de ez csak egy paraszthajszálnyira esik a kizsákmányolástól. Gondolom Gretát vízibiciklivel tolják majd vissza az óceánon. Az a jótékony milliomos vitorlás-gazda, aki pedig New Yorkba szállította majd önkritikát gyakorol, elmegy a haverjaihoz, ahhoz a kéttucat családhoz, akik a világ termelésének hetven százalékát bitangolják, és együtt ülnek majd le mezítláb, kézen fogva a Central Park füvére, metánt szellenteni az ózonlyuk helyére.
Az összes hazai követője pedig – akik most ájuldoznak rajta – az újvidéki, zentai, szabadkai, kanizsai lakásukban menten lecserélik a légkondit, kihajítják (szelektíven) a laptopjaikat meg az okos telefonjaikat, és galambpostával fogják küldözgetni pompásan megírt cikkeiket az Autonómia portálra, meg a jóég tudja még milyen hibbant  libbant-balos oldalakra.
Ez a copfos svéd kiscsaj dühtől remegő szájszéllel durcult egyet New Yorkban. Cukiságfaktor kipipálva. A gyerek egy „érzékenyítő” projekt, puszta reklámfogás. A propaganda szeneslapátja. Most épp a világ vezetőit fenyegette. Nem tudom, kik lehetnek azok. Csak azt tudom, hogy ha a világ vezetőinek címezte a fenyegetést, ha a legnagyobb gazembereket akarta megleckéztetni, akkor elég lett volna hátra fordulnia, és megnéznie, kik az ő meg nem nevesített mecénásai, kik a szövegírói, honnét a lóvé, és miféle szervezetek kabalababája lett belőle.
A nevesítettek ugyanis sokszor ugyanolyan bábok, mint maga Greta Thunberg.
Őket lehet ezerrel osztani, szidni, holott csak a közelmúlt példája mutatja: például Donald Trump volt az egyetlen, aki a nyáron tomboló szibériai tajgatűz-katasztrófára azonnali segítséget ajánlott az oroszoknak. Mások, mindenki beszarva hallgatott és Brazíliára mutogatott. Hja! Az orosz természeti csapás nem ugyanaz, mint Brazíliáé. Ahogy az élet sok más területén, itt is a kettős mérce hipokrita lólába. 
Greta egy közösség, a zöld-ökotapló, neohippi-balliberális formációk szimbóluma lett. Hosszú távon pszichiátriai kérdés, ami vele fog történni. De most még a fentnevezett közösség háttéremberei jól profitálnak belőle.
Hírlik, a világhálón Greta Thunbergnek már több százmillió támogatója van. Ezen kicsit módosítanék.
Mert szerintem a hír úgy lehet igaz: a Greta Thunberget támogatóknak már több száz milliójuk van.

                                      Pk

*A fenti írás a Jó Reggelt Vajdaság portálon jelent meg, 2019.09.26-án.

Nincsenek megjegyzések: