2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2016. december 2., péntek

NAPLÓ - 52.



Mezei Szilárd – Túl a Tiszán Innen Ensemble estje után


"A mai világunkat pusztulásba gurító akarat uralja, amelyben tiltott, kigúnyolt, fölöslegesnek tartott minden szellemiség. Különösen lenézett a lelkeket gyógyító népművészet ereje, lévén a tiszta, ősi forrásból származó alkotás mindig közösségvarázsoló, mert minden alkalommal benne van a múlt időtlensége, az átadó lelke rezdülése, ami a befogadót reflexióra készteti, tartást, gondolatiságot, eredetiséget sugallva neki. Egy nép önazonosság-tudatának szerves része a (zenei) hagyományainak tisztelete, s boldogok lehetnek azok, akik elmondhatják, hogy ebben a félresiklott érában is még mindig tudnak finom kézzel, értőn, óvólag, de újító, teremtő szándékkal nyúlni a gyökerekhez. Se szeri se száma a ma divatos kvázi „világzenét” erőltető kísérleteknek, amik révén a fölszínesség, a cafrang, az elbájolás a feladat, szemben a kortárs zene ritka kivételeivel, ahol viszont nem a maszatolás, az összemosás, és a zenei tartalom kilúgozása, hanem az értékfölmutatás a cél.
A tíztagú Mezei Szilárd vezette zenekar minapi – a kanizsai Cnesa OMI Kisszínpadán megtartott – lemezbemutató koncertje ékes cáfolata volt annak az idejétmúlt megállapításnak, miszerint a kortárs zene univerzumában a népzene tradícióit más stílusokkal a progresszió jegyében csak giccsbe fúló módon lehet ötvözni. A Mezei Ensemble által fölvonultatott vonós, ütős és fúvós hangszerek együttes játéka ugyanis a szó eredeti értelmében egyfajta magyar folklórestet eredményezett.
A népdalátdolgozások áthangszerelve igazi zenei csemegeként szolgáltak. S bár a jelen sorok írója – férfiasan bevallva – nem különösebb rajongója a jazz szabadabb műfajának, a dél-alföldi melódiák, a közismert ritmusok és dallamok közé-mellé beékelt improvizatív zenei elemek egyáltalán nem hatottak zavaróan: új köntösbe öltöztették, kiegészítették, kerek egésszé tették a zeneszámokat.
Nagyon tudatos volt e tetten érhető népzenei világkép. Ugyanis az est, a koncert egyben tisztelgő főhajtás volt a nemrég elhunyt nagyszerű népművészünk Bodor Anikó munkássága, emléke előtt. Az ő hiánypótló tevékenysége, sokéves kutatása révén lett a régiónk néprajzi hagyományainak méltó helye és rangja. Elévülhetetlenek az érdemei a délvidéki népzene feltárásában és dokumentálásában. A Kisszínpadon megtartott esti koncert közönsége kihallotta a muzsikusok játékából a Bodor életmű iránti tiszteletet.
Szólt a baritonszaxofon, recsegett a verbunk, a hegedűk versenyt játszottak a vibrafon kristályos pergetéseivel, s mi – a közönség – másfél órányi időre megéreztünk abból valamit, milyen jó közös élménybe kapaszkodni, milyen nagyszerű dolog magyarnak lenni."
Pk    
    

Nincsenek megjegyzések: