2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2019. augusztus 1., csütörtök

NAPLÓ - 92.



"Homoródalmás hajnalban. 
Még a marhacsordát nem hajtották ki az utcára, az esthajnalcsillag dacol csak az idővel, s a zsindelytetők félőn billennek meg a szélvédett domb irányába. Feszülő az érdektelenség a szorosra préselt szemű házsorok palettás ablakain. Amott mintha egy vaskos petrence mozdulna. 
A holdárnyék csábjának van kitéve az utazó, aki álmatlanságában, míg az elveszejtett tegnapjait kesergi, negyed négy óta rója a falu kacskaringós útját. Elgyöngült emlékezőtehetségével maga is valónak hiszi a pirkadat előtti mesevilágot. Székelyföld ébredőben. Fölüti fejét a girbegurba vidék. Örökkön kalandos, világokon túli álmoktól terhelt vánkosai a karéjban álló hegyek. Paplanja a rengeteg, azok a szélbe feszülő fekete fenyőfák, amikkel még a végzet sem mert gúnyolódni soha, mert olyan komolyak, tiszták és erőt sugárzóak, hogy évszázadok zúzódtak össze mohos törzsükön. Lappangón, egyet kondul a falu templomának harangja. Négy órát jelezhet. 
A hang, a harang szava tompán rezeg végig az ölig élő ködbe takart kaszáló réten. Nesztelenül mállik százezer darabra az éjszaka egésze. Enyelgő szellő fut végig az árokparton. Néhány palló és az öreg híd eresztékei roppannak egyet-egyet, ahogy nyújtózkodva nekifohászkodnak a csütörtöki napnak. Valahonnét leveszik a sötét firhangot a mindenség ablakáról, s menten kékeslila árnyalatúvá lesz az ég. Az utolsó csillag is a kelő nap szolgájává törpül.
A simára esztergált kövecses út világos szalagja vet vállat a vele párhuzamosan csordogáló patak menti galagonyabokroknak, s ahogy a kora hajnal homálya oszlik, más is elcsitul az utazóban. Legszívesebben lélegzetfogyásig Homoródalmáson maradna, de nem teheti. Tudja. Bácska öléből nem lehet és nem is kell menekülni. Lelkiismeretbe vágó dolog. Erre feleletként megszólal egy fülemüle. Az első. Dalának szárnya támad. 
Mint valami mese, úgy ringatja el a szívet. Pont úgy, mintha tündér bájolta volna el."

                                               Pk


Nincsenek megjegyzések: